Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама: Проведеният дебат показа, че Тръмп не е способен да бъде президент на САЩ

27 септември 2016, 21:29 часа • 1800 прочитания

Първият рунд на телевизионните дебати между кандидатите за поста президент на САЩ, проведени в понеделник вечерта в щата Ню Йорк, са демонстрирали, че републиканеца Доналд Тръмп не притежава нито длъжната подготовка, нито темперамента, за да оглави Белия дом.

Това мнение изказа настоящия държавен глава на САЩ Барак Обама, предава ТАСС.

Както разказа президента в интервю за радиопредаването On Air, той е наблюдавал хода на мероприятието по телевизията в Белия дом. По думите на Обама, той е бил удовлетворен от гледането на тези „много енергични дебати за това, в какво направление трябва да водим нашата страна“.

Въпреки това, по мнението на американския президент, проведените дебати са показали, че Тръмп „не притежава нито подготовката, нито темперамента, нито базовите ценности“, които „биха повели нашата страна напред“, пише още "Фокус".

Най-голямо безпокойство у Обама е предизвикала позицията на Тръмп относно ядреното оръжие и глобалната промяна на климата. „Започвам да се вълнувам, когато някой като Тръмп каже: „Не знам длъжни ли сме да защитаваме Япония и Южна Корея. Може би те трябва да придобият собствени ядрени оръжия“, заяви президентът. Според него, това само потвърждава, че такъв човек не трябва да се държи „близо до ядреното копче“.

Междувременно Доналд Тръмп публикува в Twitter допитвания на медии, които показват, че той е победител на вчерашния първи телевизионен дебат със съперничката му Хилари Клинтън.

Спечелих всяко допитване за президентския дебат, освен на CNN, който малко хора гледат“, написа кандидатът на Републиканска партия. Съгласно цитираните от него данни при допитването на списание The Time той е получил подкрепата на 59% от анкетираните, а Клинтън на 41 процента. При телевизия CNBC резултатът съответно е 61% за него срещу 39%, а при изданието "Хил" 59% срещу 36 процента.

Според допитването пък на CNN победителка от дебата е Хилари при съотношение 62% срещу 27 процента.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес