Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама предупреди Израел, че военната й стратегия може да обърне мнението на света

24 октомври 2023, 06:39 часа • 1635 прочитания

Израелската обсада и бомбардировки на Газа след нападението на "Хамас" на 7 октомври рискуват да се отразят негативно и в крайна сметка да подкопаят дългосрочните усилия за постигане на мир и стабилност в региона. Това заяви бившият президент на САЩ Барак Обама, цитиран от „Гардиън“.

ОЩЕ: Байдън: "Хамас" трябва да освободи всички заложници, за да говорим за прекратяване на огъня

"Дори и да подкрепяме Израел, трябва също така да сме наясно, че е важно как Израел води тази борба срещу „Хамас", заяви бившият американски президент в изявление, в което също така подчерта "правото на Израел да защитава своите граждани от такова безразсъдно насилие".

„Светът следи отблизо развоя на събитията в региона и всяка израелска военна стратегия, която пренебрегва човешките жертви, в крайна сметка може да се обърне срещу него“, твърди Обама.

„Хиляди палестинци, включително много деца, вече са убити от израелските удари в Газа, а стотици хиляди са принудени да напуснат домовете си“, написа бившият държавен глава.

„Решението на израелското правителство да прекъсне снабдяването с храна, вода и електричество на плененото цивилно население заплашва не само да влоши нарастващата хуманитарна криза. То може да втвърди още повече отношението на палестинците за поколенията, да подкопае глобалната подкрепа за Израел, да играе в ръцете на враговете на Израел и да подкопае дългосрочните усилия за постигане на мир и стабилност в региона. Спазването на тези ценности е важно заради самото тях - защото е морално справедливо и отразява вярата ни в присъщата стойност на всеки човешки живот".

"Отстояването на тези ценности е също така жизненоважно за изграждането на съюзи и формирането на международното мнение - всичко това е от решаващо значение за дългосрочната сигурност на Израел“, заяви Обама.

ОЩЕ: Войната в Израел: В ход са преговори за освобождаване на заложници (ВИДЕО)

Той отбеляза, че това е "изключително трудна задача", с която САЩ "понякога не са се справяли". И след нападението, което предизвика "някои от най-мрачните спомени за преследването на еврейския народ", израелските граждани разбираемо изискват от своето правителство да направи "всичко необходимо, за да изкорени „Хамас“ и да гарантира, че подобни нападения никога повече няма да се случат", каза той. Въпреки това той продължи:

„При справянето с тази изключително сложна ситуация, в която толкова много хора страдат от болка, а страстите, разбираемо, се нажежават, всички ние трябва да направим всичко възможно, за да покажем най-добрите си ценности, а не най-лошите си страхове.

„Това означаваше да се противопоставим на антисемитизма и "усилията да се омаловажи ужасната трагедия, която израелският народ току-що преживя, както и на морално несъстоятелните внушения, че някаква кауза може по някакъв начин да оправдае умишленото избиване на невинни хора", заяви бившият президент

„Това означава също така да се отхвърлят антимюсюлманските, антиарабските или антипалестинските настроения“, каза той.

„Трябва да се откажем да поставяме всички палестинци в една група с „Хамас“ или други терористични групи. Това означава да се предпазим от нехуманни изрази по отношение на населението на Газа или да омаловажим страданията на палестинците - независимо дали в Газа или на Западния бряг - като нелегитимни“, завърши Барак Обама.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес