Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама ограничава правомощията на АНС

17 януари 2014, 21:16 часа • 24772 прочитания

Президентът на САЩ Барак Обама реши да ограничи правомощията на Агенцията за национална сигурност (АНС), като реформира дейностите по събирането на данни, но няма да прекрати програмата за следене, предаде AFP.

Обама днес заяви, че американските разузнавателни служби вече няма да шпионират, освен при извънредни обстоятелства, разговорите и кореспонденцията на лидери на страни, които поддържат приятелски отношения със САЩ.

„Бях много ясен пред агенциите за разузнаване - ако националната ни сигурност не е в опасност, няма да шпионираме комуникацията на лидерите на нашите съюзници и приятели”, заяви Обама по време на реч, посветена на реформите в дейността на американското разузнаване.

Американският президент Барак Обама смята да внесе промени в методите на следене и заоните, според които чужденците в САЩ ще се ползват с привилегии по отношение на защита на личната им информация от следене и записване.

Според промените, които ще бъдат въведени в методите и начините на следене ограничение върху следенето ще се налагат и когато става въпрос за лидери от приятелски държави.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес