Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новите бомби на Пентагона с голям обсег GLSDB може да пристигнат в Украйна още в сряда

31 януари 2024, 06:23 часа • 22466 прочитания

Пентагонът е тествал успешно нова прецизна бомба с голям обсег, която може да пристигне в Украйна още днес, 31 януари. Институцията вече го потвърди в официално съобщение.

Става въпрос за бомбите GLSDB с малък диаметър и сухоземно базиране, и с обсег от около 150 км, с каквито в момента не разполагат дори американските войски. Това е чисто ново оръжие, произведено съвместно от Boeing и шведската компания Saab, което значително ще подобри възможностите на Украйна като й позволи да нанася удари дълбоко в тила на руските сили. Това пише Politico, цитирайки четирима източника - американски служители и запознати с преговорите, които споделят тази информация при условия на анонимност.

САЩ обявиха доставката на управляемите GLSDB бомби през февруари 2023 г. Но тъй като това е ново оръжие, то междувременно трябваше да бъде тествано. Поради това крайният срок на доставката бе отложен за началото на 2024 г.

Още: Руснаците пак изтърваха 2 авиобомби над Белгородска област, евакуирано е населението

Каква е управляваемата бомба?

GLSDB е бомба с GPS насочване, способна да преодолява електронно заглушаване като тя може да бъде използвана при всякакви метеорологични условия, както и срещу бронирани превозни средства. Бомбата може да лети с промени в траекторията според терена и дори да направи обратен завой при нужда, тъй като разполага с крила и навигационна система. GLSDB се прикрепва към ракетен двигател и се изстрелва от различни наземни пускови установки. Американската армия разполага с подобна нейна версия с въздушно базиране, но не и с този нов вариант с изстрелване от земята.

Още: Украинската армия получи високоточни авиобомби JDAM-ER

Тези бомби ще позволят на украинските сили да поразяват цели на два пъти по-голямо разстояние отколкото сегашните ракети, изстрелвани с помощта на доставените от САЩ ракетни системи HIMARS, които имат максимален обхват от 85 километра. Съответно това ще принуди Русия да премести логистиката си още по-далеч от фронтовата линия.

Говорител на армията не е отговорил веднага на молбата за коментар от страна на изданието. Говорителят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър е отказал да коментира сроковете на доставка на бомбите "от съображения за оперативна сигурност".

Още: Решено: САЩ пращат в Украйна далекобойни "умни бомби" с обхват от 150 километра

Изданието отбелязва, че макар и новите бомби да нямат обсега на британската Storm Shadow, те ще пристигнат в момент, когато запасите от артилерия и боеприпаси на Украйна са на изчерпване.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес