Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият министър на търговията на САЩ е подозиран за тесни връзки с Русия

28 февруари 2017, 07:50 часа • 1843 прочитания

Сенатът на САЩ одобри номинацията на Уилбър Рос за поста министър на търговията на страната. Неговата кандидатура бе подкрепена от 72 сенатори, а 27 бяха против, информира БГНЕС.

Към него напоследък имаше издигнати редица въпроси, отнасящи се за връзките, които се смята, че е изградил с руски олигарси като вицепрезидент на Bank of Cyprus. Тези въпроси се явяват в момент, когато Доналд Тръмп трябва да отговаря за това, че членове на предизборния му екип са имали контакти с представители на руското разузнаване.

Уилбър Рос е на 79 години, мултимилионер, специалист по затъващи компании. Той бе номиниран за поста министър на търговията от президента Доналд Тръмп. От 2014 година той е вицепрезидент на административния съвет на най-голямата кипърска банка - Bank of Cyprus. Тя беше спасена от фалит през 2013 със спасителен план на ЕС и МВФ и с принудителни такси от богатите си вложители. Един от най-големите акционери в тази банка е руският конгломерат Lamesa Holding, който е собственост на руския олигарх Виктор Векселберг. Състоянието му се изчислява на 12 млрд. долара от Forbes.

Бивш вицепрезидент на административния съвет на банката е бил и Владимир Стржалковски, за когото се знае, че е близък на Владимир Путин. "Американците трябва да знаят в каква степен точно са контактите ви с Русия и доколко сте наясно с връзките между администрацията на Тръмп и Bank of Cyprus", заяви сенаторът демократ Кори Букър в писмо до Рос. От Конгреса настояват Рос са разкрие дали е имал и "най-малък контакт" с руски ръководители или агенти по време на предизборната кампания.

Председателят на комисията по разузнаването в американския Конгрес Дейвид Нунес обяви по-рано, че няма доказателства по време на предизборната кампания Доналд Тръмп да е имал контакти с представители на Русия. Той каза, че не са му били представени такива доказателства. Конгресменът добави също, че са го информирали за разговора между бившия президентски съветник по националната сигурност Майкъл Флин с руския посланик Сергей Кисляк и не е видял нищо тревожно в този разговор. „Не съм звънял в Русия последните 10 години“, каза самият Доналд Тръмп.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес