Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов случай на полицейско насилие над чернокож в САЩ

14 септември 2020, 07:40 часа • 2083 прочитания

Американски полицай беше уволнен след побой над афроамериканец, предаде БГНЕС. Разследването на наказателното дело по инцидента ще бъде прехвърлено на прокуратурата. В окръг Клейтън, заместник-полицейски шериф от Джорджия, беше уволнен за прекомерна употреба на сила срещу афроамериканеца Родерик Уокър, след като кадри от ареста му се разпространиха в социалните мрежи.

Преди уволнението на полицая, в Инстаграм е било публикувано видео, на което двама заместници на шерифа държат мъж на земята, като го удрят в лицето. На видеото може да се чуе един от полицаите да крещи, че задържаният е "ухапал ръката му". "Заместник-шерифът, който многократно е удрял Родерик Уокър, е уволнен от шерифството в Клейтън по заповед на шериф Виктор Хил за прекомерна употреба на сила. "Това е административна мярка. Криминалното разследване на инцидента ще бъде прехвърлено в прокуратурата на окръг Клейтън", се казва в изявление на уебсайта на шерифския участък.

В доклада на правоприлагащите органи се отбелязва, че Уокър е под лекарско наблюдение в затворническа болница и след ареста му не са констатирани счупвания или сериозни травми.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес