Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов проблем за Тръмп заради контакти на главния прокурор на САЩ с руския посланик

02 март 2017, 14:36 часа • 2395 прочитания

Главният прокурор и правосъден министър на САЩ Джеф Сешънс е имал среща с руския посланик отвъд Атлантика Сергей Кисляк. Това беше официално потвърдено от американското министерство на правосъдието, предаде BBC.

Потвърждението налива допълнително масло в огъня относно ролята на Русия в победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Причината – Сешънс беше част от предизборния екип на Тръмп и досега отричаше да е говорил с „каквито и да е руснаци“ по това време. Според информацията от американското правосъдно министерство обаче Сешънс се е видял с Кисляк през юли и септември миналата година, като срещата е била докато сегашният главен прокурор все още беше част от Комисията по оръжейните въпроси към Сената.

По информация на The Washington Post Сешънс е имал поверителен разговор с Кисляк през септември миналата година. През този месец бъдещият по това време главен прокурор на САЩ се е срещнал с повече от 25 чужди посланции. Именно заради Кисляк съветникът по националната сигурност на Доналд Тръмп Майкъл Флин подаде оставка - защото е обсъждал с руския посланик евентуалната отмяна на американските санкции срещу Русия.

След като каза при изслушването си в Сената през януари, че не е говорил с руснаци по време на предизборната кампания на Тръмп, главният прокурор на САЩ повтори същото: „Никога не съм се срещал с руски официални лица, за да дискутирам въпроси по кампанията на г-н Тръмп. Нямам идея за какво ме обвиняват – фалшиво е“. Говорителят на правосъдното министерство на САЩ Сара Флорес каза, че няма нищо заблуждаващо в казаното от Сешънс пред Сената, защото той се е срещнал с Кисляк като сенатор, не като част от предизборния екип на Тръмп.

Новината е факт, след като Комисията по разузнаването към Камарата на представителите реши да разследва дали има намеса на Русия в американските президентски избори. Ще бъде обърнато сериозно внимание на евентуалните контакти на щаба на Тръмп и Москва.

Сешънс беше една от най-спорните номинации на Тръмп заради стар скандал. През 1981 година той си е позволил да нарече чернокож представител на властите в Алабама „негър“. След това пред Сената Сешънс отрича, като казва, че по това време в Алабама не е имало окръжен чернокож комисар, което не е вярно. През 1986 Сешънс е бил обвинен и че е окачествил Националната асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите (NAACP) като „анти-американска”, а по отношение на Ку-Клукс-Клан се е изказал, че са „Съвсем ок, стига да не пушеха марихуана”. По-късно той определя коментарите си като „шега”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес