Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ниското кръвно в напреднала възраст намалява риска от деменция

26 октомври 2022, 14:11 часа • 1811 прочитания

Проучване на учени от Института за глобално здраве "Джордж" и Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) показва, че понижаването на кръвното налягане в напреднала възраст може да помогне за намаляване на риска от деменция, съобщава агенция Синхуа.

Деменцията е синдром, който включва влошаване на когнитивните функции, надхвърлящо обичайните последици от биологичното стареене. Понастоящем повече от 55 млн. души по света живеят с деменция, а всяка година се диагностицират близо 10 млн. случая, по данни на Световната здравна организация (СЗО).

Публикуваното днес проучване се основава на анализ на пет рандомизирани проучвания (при които нито участниците, нито изследователите знаят кои лица получават експерименталното лечение и кои са в контролната група), при които са използвани различни методи за намаляване на кръвното налягане и пациентите са наблюдавани до развитието на деменция. Тези клинични изпитвания са проведени върху общо 28 008 души от 20 държави и региони, на средна възраст 69 години и с анамнеза за високо кръвно налягане. Средният интервал на наблюдение е бил малко повече от четири години.

"Установихме, че е налице значителен ефект от лечението за намаляване на риска от деменция, свързан с трайно намаляване на кръвното налягане при тази възрастна група", казва д-р Рут Питърс, професор в UNSW Сидни и ръководител на програмата за деменция в Института за глобално здраве "Джордж". "Резултатите ни показват като цяло линейна връзка между намаляването на кръвното налягане и по-ниския риск от деменция, независимо от вида на използваното лечение", каза тя.

Като се има предвид големият брой хора, страдащи от деменция в световен мащаб, и липсата на значителен напредък в нейното лечение, изследователите смятат, че намаляването на риска от развитие на този здравословен проблем е добре дошла стъпка напред. Те изразяват и надеждата, че резултатите от проучването ще допринесат за разработването на подходящи мерки в областта на общественото здраве.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес