Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение: Руски и китайски бомбардировачи с ново военно учение край Аляска

25 юли 2024, 11:23 часа • 3236 прочитания

Руски и китайски бомбардировачи извършиха съвместно патрулиране в района на Берингово море близо до Аляска, съобщи руското военно министерство.

"Въздушно-космическите сили на Русия и ВВС на Народно-освободителната армия на Китай извършиха пореден съвместен въздушен патрул", се казва в съобщението в официалния телеграм канал на ведомството, където е публикувано и видео.

"Авиогрупа, съставена от стратегически ракетоносци Ту-95МС на руските космически сили и стратегически бомбардировачи Xian H-6 на китайските военновъздушни сили, извърши въздушно патрулиране над Чукотско и Берингово море и в северната част на Тихия океан", се казва в съобщението.

Още: Русия започна втори за месец военни учения с ядрени ракети, способни да достигнат САЩ

Патрулирането е продължило повече от пет часа. 

В някои етапи от маршрута авиогрупата е била "съпровождана от изтребители от чужди държави", се отбелязва още в съобщението.

Какво твърдят САЩ?

В изявление на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана се казва, че на 24 юли 2024 г. то е "открило, проследило и прехванало два руски военни самолета ТУ-95 и два военни самолета H-6 на Китайската народна република, действащи в зоната за идентификация на въздушната отбрана на Аляска“.

Това е първият случай, когато руски и китайски военни самолети навлизат едновременно във въпросната зона на Аляска, заяви служител на американската отбрана пред списание Air & Space Forces Magazine. Това е и първият път, когато китайски самолети H-6 навлизат в зоната за идентификация. Тя не трябва да се бърка със самото въздушно пространство на дадена страна.

В прехващането са участвали американски F-16 и F-35, както и канадски CF-18. Имало е и поддържащи самолети.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес