Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нападения над лекари и повишена смърт сред родилки - последиците от забраната на аборти в САЩ

13 юли 2023, 11:36 часа • 5543 прочитания

Към юли 2023 г. абортите са забранени в 13 щата. В други, като Джорджия, Флорида, Айова, Южна Каролина и Охайо са въведени строги ограничения, които позволяват да се направи аборт или само през първите шест седмици от бременността, или след 12-та или 15-та седмица. В някои щати забраните така и не са встъпили в сила, защото местните съдилища са ги признали за противоконституционни. В 26 щата абортите остават легални през първите три месеца на бременността, а в 14 от тях правото на аборт е гарантирано от местната конституция, пише Медуза.ио.

Сега ситуацията може да стане сложна и за по-осигурените американки, тъй като законодателите републиканци обсъждат въвеждането на наказателно преследване за пътуване заради аборт в по-либерални щати.

Първият подобен закон се появява в Охайо през 2023 година, макар засега там да са въвели забрана само за аборт при непълнолетните без съгласието на родителите: роднини приятели и други хора, които съдействат за провеждането на аборта могат да получат между 2 и 5 години затвор.

Освен това в някои щати вече са се появили случаи, в които забраната за аборт противоречи на федералния закон за оказване на неотложна помощ: в болниците отказват да прекъснат бременността по медицински показания и карат жените да преминат през раждане на мъртъв плод, страхувайки се от възможно преследване от страна на властите.

Така в Тексас Аманда Зуравски заедно с още четири жени е завела дело срещу властите на щата след като им бил отказано аборт макар да са имали медицински усложнения. Саманта разказва, че едва не е загубила живота си пред очите на лекарите и тъй помогнали едва, когато се стигнало до сепсис. Резултатът е, че тя никога повече няма да може да има деца.

Не  е много ясна и ситуацията с препаратите за медикаментозен аборт. Тяхната продажба в местните аптеки и възможността да бъдат изпращани по пощата  създава условия за нелегална търговия и съществува риск да бъдат забранени. Ако някои от щатите предприемат подобна мярка, то това ще се отрази на живота на милиони американки. Около 53% от всички аборти в САЩ се провеждат медикаментозно. В някои щати техният процент е 70%. 

През последната година в тези щати се е развила цяла мрежа за нелегално разпространение на тези препарати. Базата е в Мексико. 

Престъпления срещу лекари и нарастваща смърт сред родилките

За една година в САЩ е нараснал броят на престъпления срещу лекари, извършващи аборти, има ръст и в майчината смърт (която в така и така е много висока).

Сега около 25 млн. американки на възраст от 15 до 44 години живеят в щати, където абортите са били напълно забранени или сериозно ограничени. Времето, необходимо за път за извършване на аборт е нараснало три пъти  - от 30 минути до над час и половина, а в някои щати до седем часа. Фондовете, помагащи заплащането на абортите на тези, на които не достигат средства са принудени да увеличат два пъти разходите за всяка пациентка.

Забраната на абортите вече предизвика последици, за които властите едва ли се замислят. 68% от практикуващите акушер-гинеколози разказват, че тя е довела до усложнения в случаи на неотложни проблеми при жените, а 64% отбелязват неговото отрицателно влияние върху майчината смъртност. 

Десетки университети са принудени да се отказват от програми за обучение на акушер-гинеколози или да променят така че да съответстват на новите закони. Така намалява и броят на студенти.

Според някои данни броят на абортите в страната е намалял на 3,5%, а понижаването на броя на процедурите в щатите, в които са забранени, частично е компенсирано с ръст в щатите с либерално законодателство. 

Според отчет на National Abortion Federation през 2022 г. има рязък скок на престъпленията срещу клиники за аборти. Два пъти повече са палежите и три пъти повече грабежи и преследвания на работници и пациенти. Расте и броят на заплахите за убийство и сигнали за поставено взривно устройство. За първи път от десетилетие зачестиха и случаите на писма с бял прах, на които пише "сибирска язва."

Хората в Канзас не позволиха отмяна на правото на аборт

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес