Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-малко 200 екоактивисти са били убити по света през 2016 г.

13 юли 2017, 15:27 часа • 1340 прочитания

Най-малко 200 екологични активисти и защитници са били убити по света през 2016 г., сочи доклад на Global Witness. Действителният брой на жертвите вероятно е и по-висок, тъй като някои убийства остават недокументирани.

Фаталните нападения срещу активисти са станали по-широко разпространени, срещащи се в 24 държави през 2016 г., в сравнение с 16 през предходната година.

Бразилия, Колумбия и Филипините регистрират повече от половината от потвърдените смъртни случаи, следвани от Индия, Хондурас, Никарагуа, Демократична република Конго (ДРК) и Бангладеш.

16% от убитите са от Латинска Америка.

"Битката за защита на планетата нараства бързо, а цената може да се брои в човешки животи", казват от Global Witness.

"Все повече хора в повече страни правят избора да защитят срещу посегателство земята си или опустошаването на околната среда."

Повечето фатални сблъсъци могат да бъдат проследени до конкретни промишлени сектори, свързани основно с минното дело и нефтените операции, както и с дърводобива и агробизнеса.

Като виновници са безредиците при екологични кампании се посочват корупцията и юридическите злоупотреби, а полиции и войници са били идентифицирани като заподозрени в най-малко 43 убийства.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес