Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-малко 17 загинали при нови размирици в Перу и опит за щурм на летище (ВИДЕО)

10 януари 2023, 09:46 часа • 1099 прочитания

Най-малко 17 души са загинали при сблъсъци между поддръжници на бившия президент, който е в затвора, и силите за сигурност в югоизточната част на Перу.

В понеделник в град Хулиака бяха ранени десетки хора по време на най-тежките сблъсъци, откакто миналия месец бившият държавен глава Педро Кастильо беше арестуван за опит за разпускане на Конгреса. Припомняме, че перуанското народно събрание не се подчини и свали президента. Той остава в ареста за 18 месеца. В момента в страната все още тече едномесечно извънредно положение.

Поддръжниците на Кастильо обаче протестират и блокират пътища от седмици. Те твърдят, че новият президент Дина Болуарте трябва да си отиде, и искат предсрочни избори.

Министър-председателят Алберто Отарола осъди сблъсъците в Хулиака, като ги определи като организирано нападение срещу полицията, пише BBC. Той заяви, че хиляди хора са се опитали да превземат летището на града и местния полицейски участък.

Междувременно един от протестиращите заяви пред информационна агенция АФП: "Полицията стреля по нас. Искаме Дина да подаде оставка. Приемете факта, че хората не ви искат".

Хулиака се намира в региона Пуно, който е огнище на антиправителствени демонстрации.

Кадри в социалните мрежи показаха как местните общности в Андите пренасят гигантски камъни, за да ги поставят на барикадите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес