Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 60 бронирани машини "Брадли" вече пътуват от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

31 януари 2023, 09:07 часа • 4582 прочитания

САЩ изпратиха първата партида бронирани бойни машини „Брадли“ на Украйна. Тя се състои от над 60 „убийци на танкове“, както са по-известни оръжията. Вашингтон трябва да снабди Киев с общо 109 бронирани машини.

Транспортното командване на САЩ съобщи на 30 януари, че доставя първата пратка като част от обявеното по-рано тази година споразумение за военна помощ на стойност 2,85 млрд. долара. Партидата напусна град Северен Чарлстън (Южна Каролина) миналата седмица и ще осигури на украинските сили допълнителни нападателни и отбранителни способности.

""Брадли" е много мощно превозно средство, което предоставяме на украинците", е цитирана да казва подполковникът от армията Ребека Д'Анджело, командир на 841-и транспортен батальон.

"Надяваме се, че това ще повиши възможностите им за осигуряване на напредък на бойното поле и за възвръщане на загубените позиции, като разполагат с оборудване, което съответства или надхвърля това, с което разполагат руснаците", добави тя.

Смята се, че "Брадли" ще осигурят значително увеличение на бойните способности на сухопътните войски, тъй като по същество са леки танкове. За разлика от М113, който САЩ предадоха на Украйна по-рано, "Брадли" е добре въоръжен с мощно 25-милиметрово оръдие и противотанкови ракети TOW. Съединените щати разполагат с много от тези бойни машини, така че доставката не е проблем.

ОЩЕ: САЩ доставят на Киев "убийците на танкове" "Брадли" през България

Заедно с 60-те "Брадли" администрацията на Джо Байдън обяви допълнителна помощ за сигурност в размер на 2,5 млрд. долара, включваща още бойни машини, боеприпаси, ракети и бронетранспортьори "Страйкър". С това общият военен принос на САЩ към Киев достига 27,1 млрд. долара от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес