Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 40% от американците се страхуват от гражданска война в следващите 10 години

30 август 2022, 13:15 часа • 1660 прочитания

Повече от две пети от американците смятат, че гражданска война е възможна през следващите 10 години, сочи ново проучване. Сред самоопределилите се като "силни републиканци" този процент нараства до повече от половината.

На фона на разгорещената реторика от страна на поддръжниците на Доналд Тръмп - резултатите от проучването на YouGov и Economist следват подобни резултати от други изследвания. В неделя вечерта сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм прогнозира "бунтове по улиците", ако Тръмп бъде обвинен във връзка със задържането на класифицирани документи след напускането му на Белия дом.

Мери Маккорд, бивш изпълняващ длъжността заместник-главен прокурор, заяви пред CNN, че бунтът в Капитолия от 6 януари 2021 г. е бил тактика на президента Тръмп и неговите съюзници. Тогава имаше 9 смъртни случая, а поддръжниците на Тръмп се опитаха да спрат удостоверяването на изборните резултати, утвърждаващи победата на Джо Байдън. Оттогава насам страховете от политическо насилие нарастват.

Повечето експерти смятат, че пълномащабен въоръжен конфликт, подобен на американската гражданска война от 1861-65 г., е малко вероятен. Но мнозина се опасяват от засилване на политическото разделение и откровено политическо насилие, особено след като републикански политици, които подкрепят лъжата на Тръмп за изборни измами, се кандидатират за Конгреса, губернаторските резиденции и ключови постове в щатските избори.

Този месец Рейчъл Клайнфелд, специалист по граждански конфликти във Фондацията за международен мир "Карнеги", заяви пред "Гардиън": "Държави с демокрации и правителства, силни като американското, не изпадат в гражданска война. Но ако нашите институции отслабнат, историята може да бъде различна".

В проучването на YouGov и Economist 65% от всички респонденти заявяват, че политическото насилие се е увеличило от началото на 2021 г. 62%, смятат, че то ще се увеличи през следващите няколко години.

Участниците бяха попитани също така: "Какво е това насилие? Гледайки напред към следващите 10 години, колко вероятно е според Вас да има гражданска война в тази страна?".

Сред всички граждани на САЩ 43% са отговорили, че гражданската война е поне малко вероятна. Сред убедените демократи и тези, които не подкрепят нито една от двете партии, този процент е 40%. Но сред силните републиканци 54% смятат, че гражданската война е поне малко вероятна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес