Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 330 са жертвите на урагана "Матю", повече от 2 милиона са евакуирани

07 октомври 2016, 10:20 часа • 5121 прочитания

339 достигна броят на жертвите на урагана Матю в Хаити. Това е над два пъти и половина повече от обявените първоначално данни.

Само в един от южните градове на страната са загинали около 50 души. В друг от по-големите градове, Джеръми, 80 на сто от сградите са сравнени със земята. BBC съобщава за 30 000 разрушени домове в южна провинция.

Високопоставено лице заяви, че данните за жертвите са все още предварители, тъй като някои райони, опустошени от мощната буря, засега остават недостъпни, информира още БНР.

След като опустоши Карибите, ураганът се насочи към югоизточните райони на САЩ. Ветровете му достигат скорост от 215 километра в час.

Това може да се окаже най-мощната стихия от 118 години насам. Освен във Флорида, е обявено извънредно положение и в щатите Джорджия и Южна Каролина, предприета е масова евакуация в застрашените райони.

Actualno.com припомня, че по-рано около 1500 полета бяха отменени в САЩ във връзка с приближаването на урагана. Отмени бяха полетите от международното летище във Форт Лодърдейл, щата Флорида, както иот Орландо и Маями в същия щат.

За отмяната на полети обявиха почти всички американски авиокомпании, включително American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines и Southwest Airlines, информира ТАСС.

Броят на жителите на онези щати, които са получили препоръка за евакуацията, бе над 2 милиона души.

 

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес