Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВФ иска от САЩ все още да не вдига основния лихвен процент

04 юни 2015, 17:18 часа • 11812 прочитания

Международният валутен фонд (МВФ) призова Федералния резерв на САЩ да отложи до 2016 г. планираното увеличение на лихвения процент, пише БГНЕС.

"Федералният резерв трябва да отложи увеличението на основния лихвен процент, докато не се появят по-добри признаци като инфлация и заплати от сегашното им ниво", се казва в доклад на МВФ за американската икономика.

Препоръката идва, след като МВФ намали прогнозата си за растежа на САЩ до 2,5% в годишния си доклад за икономиката на САЩ, обвинявайки неочаквания спад през първото тримесечие.

Федералният резерв планира увеличение на лихвените проценти през юни или юли, но МВФ препоръчва това да бъде отложено до следващата година.

Припомняме, че след ипотечната криза в САЩ Федералният резерв постепенно започна да смъква основната лихва, на която се отпускат заеми от централната банка на търговските банки. Причината - опит да се задвижи икономиката. Наред с това имаше мащабни изкупувания на ценни книжа от Федералния резерв. Още през 2014 година обаче Федералният резерв обяви, че планира постепенно да вдига лихвата заради подобряващото се икономическо положение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес