Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мексико обяви тревога за замърсяване на въздуха

16 май 2019, 09:27 часа • 3870 прочитания

Мексико сити обяви тревога за замърсяване на въздуха за втори пореден ден. Властите призоваха хората да останат на закрито. Затворени са училищата и са преместени полуфиналите на първа дивизия на футболната лига в друг град, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Столицата, която е дом на повече от 20 милиона души, е покрита с дебел слой смог от събота. Властите твърдят, че проблемът е в резултат на десетките горски пожари, които избухнаха този месец в покрайнините на града, съчетани с горещо, сухо и безветрено време, което е причинило замърсяването на въздуха.

"Нивата на замърсяване остават високи, а прогнозата за времето показва, че условията за разпръскване на замърсителите ще останат неблагоприятни", се казва в изявление на Министерството на образованието, в което се съобщава за отмяна на всички часове за учениците от основните и средните училище в четвъртък.

На обществените детски градини също е наредено да останат затворени. Двата най-големи университета в страната също отменят часовете.

Мексиканската футболна лига заяви, че, действайки по съвет на властите, е решила да премести първия етап от полуфинала на първа дивизия между Леон и Мексико Сити клуб Америка в град Керетаро, на около 200 километра на северозапад.

Властите призоваха жителите да избягват физическа активност на открито и призоваха възрастните и тези с респираторни заболявания да останат по домовете си. Посланието беше затвърдено, след като няколко парка, използвани за джогинг, разходки и колоездене, включително най-големия в града, бяха затворени.

Сред предприетите мерки е автомобили с определени регистрационни номера да не се движат. Затворени бяха строителни обекти, по-големи от 5000 кв. м. Беше разпоредено и предприятия, замърсяващи въздуха да намалят емисиите си с 30 до 40%.

Мексико Сити е естествено податлив на замърсяване на въздуха: той е заобиколен от пръстен от планини, които често задържат смог над столицата и не му позволяват да се разсее.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес