Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медийно твърдение: Тръмп се накарал на Мей заради Иран

14 ноември 2018, 08:08 часа • 1939 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп и изразил по време на телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей своето недоволство от позицията на Лондон за Иран, а също така от "нечестните търговски споразумения" на САЩ със страните от Европа. Американският лидер е бил в изключително лошо настроение, според The Washington Post, предаде БГНЕС.

Телефонният разговор се е състоял по инициатива на Мей в петък (9 ноември), докато Тръмп е летял от САЩ за Франция. Тя е искала да го поздрави с резултатите от провелите се на 6 ноември междинни избори, на които Републиканската партия запази мнозинството си в Сената.

В отговор Тръмп е започнал да се кара на британския премиер за недостатъчните усилия, които Великобритания полага, за да възпира Иран. Той я е питал за Brexit, след което е започнал да се оплаква от несправедливите търговски договори на САЩ с ЕС.

Мей вече се е сблъсквала и преди с грубото поведение на Тръмп, но нейните съветници са били потресени от необичайно лошото настроение на стопанина на Белия дом този път, пише американското издание, добавяйки, че той е бил в лошо настроение по време на цялата си визита в Париж. Във Франция световните лидери са събраха, за да отбележат 100 години от края на Първата световна война, която приключва на 11 ноември 1918 г.

По-рано говорител на британския премиер заяви, че Лондон ще поддържа разширени търговски отношения с Иран, въпреки санкциите, които въведе Тръмп. На 8 май американският президент обяви, че Вашингтон излиза от ядрената сделка с Ислямската република, което не намери подкрепа сред съюзниците.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес