Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масови евакуации в Калифорния заради нов голям пожар

25 октомври 2019, 06:50 часа • 3895 прочитания

Около 2000 души са евакуирани от домовете си, след разрастване на бушуващия в окръг Сонома пожар, съобщи BBC според БГНЕС.

До момента пожарът е обхванал 10 000 декара земя в окръг Сонома и все още не е овладян, съобщава държавната служба за пожарна защита на САЩ. Огънят се поддържа от силни ветрове и се движи на юг, заяви говорител на пожарната в Калифорния. Той се движи на около 120 км. северно от Сан Франциско. Поривите на вятъра до 70 км / ч са засегнали голяма част от щата.

Повече от 900 жители на град Гейзервил, окръг Сонома, получиха заповед да се евакуират от служители на пожарната. Много от тях заявиха, че нямат много време да съберат вещите си. Предупреждение за евакуация е издадено и в близкия град Хелдсбург.

От МВнР съобщават, че до момента няма официални данни за пострадали български граждани. "Умоляваме българските граждани, които живеят в района на пожара, да изпълняват указанията на местните власти за задължителна и препоръчителна евакуация. Поради високите температури и силните ветрове се очакват още горски пожари", предупреждава българското външно министерство.

Калифорния все още се възстановява от пожари през миналата година, при които загинаха около 100 души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес