Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мащабът на огнената опасност за Амазония на практика е неизвестен

26 август 2019, 11:00 часа • 15554 прочитания

Пожарите в дъждовните гори на Амозания са почти два пъти повече в сравнение с миналата година, но от историческа гледна точка това не е най-страшното бедствие, заплашващо дъждовните гори. До 24 август са регистрирани 41 858 пожара. Статистически това е най-високият брой от 2010 г. насам в бразилската Амазонка. Тогава в края на август са регистрирани 58 476. Най-страшно е било положението през 2000-та година, когато процентът на унищожаване и обезлесяване на горите е бил много по-висок.

Това са последните данни на статистиката водена от Бразилския национален институт, които официално могат да се намерят публикувани на сайта му. Причината: президентът Жаир Болсонаро уволни ръководителят на акгенцията в началото на месеца. Новината дойде от авторитетното издание "Mongabay".

Изводите на изданието са, че по-голямата опасност за горите в Амазония са треещите, т.нар. ниски пожари. Тях спътниците не могат да уловят, защото капацитетът им е ограничен.

Положителното в кризата: надвисналата опасност над Сао Паоло предизвика световно внимание. Лидерите на Г7 ще обсъдят ситуацията днес. Леонардо Ди Каприо дари 5 млн. долара за борба с бедствието. Започват дарителски кампании за местното население и справяне с кризата. Политическата последица: Жаир Болсонаро влезе в полезрението на милиони по света и действията му за обезлесяване на Амазония може да бъдат спрени, пише още изданието.

СТАТИСТИКАТА:

Според последните данни на Бразилския национален институт, въпреки че в момента пожари буквално изгарят дивата Амазонка, нивото е далеч под исторически пик за последните 20 години. Анализът на данните, направен от "Mongabay“, показва, че броят на горещите огнища, регистрирани тази година в дивата Амазонка, е с увеличение с 89% спрямо края на август 2018 г., като все още месец август не е приключил. Ако темповете се запазят, статистиката ще отчете 50 000 пожара до края на август.

Регистрираните в момента 41 858 пожара тази година в бразилската Амазонка са най-високият брой от 2010 г. насам. Всъщност до момента 2019 година е под средата в статистиката на годините след 2000-та, когато огнищата редовно превишават 60 000 през август. Рекордът за последните 20 години е през 2005 г. - година на тежка суша, предизвикана от Ел Ниньо. Тогава в британска Амазония е до края на август е имало 94 780 пожара. Статистиците в Бразилия коментират, че "тази година ще надвиши средното количество пожари за месеца едва с 20%".


Подобна е и ситуацията в Cerrado – подобна на савана месност, която се намира на изток и юг от Амазонка. До 24 август там са регистрирани 23 322 пожара, което е малко под средногодишната за тази точка през годината. Това за последния месец – юли, означава нови 18 629 квадратни километра, унищожени от пожарите в Амазония. Статистически 2019 г. е под пикът на 2016г.

Важно предупреждение

Въпреки това, тези числа са с важно предупреждение: спътниците, използвани за проследяване на горещи точки в Бразилия, имат ограничен капацитет за откриване на скрити, тлеещи пожари. Това е проблем, защото засегнатата площ от подобни пожари се увеличава. Проучване на НАСА за 2013 г., установи, че такива огнища има основно в гората, а не в обезлесената площ, която се използва за селско стопанство и животновъдство.


Тези пожари са много по-опасни за тропическите гори, защото нанасят дълготрайни вреди, създавайки предпоставка за по-разрушителни пожари. Дългогодишните изследвания, инициирани от Даниел Непстад от Научноизследователския институт на Уудс Дуп, откриват, че започнали да горят веднъж, териториите се обезлесяват много по-лесно.

Непстад, който в момента е ръководител на Института за иновации на Земята, обясни контекста на настоящата ситуация чрез публикация в блога си.

"Сателитите НЕ откриват повечето пожари, които горят под гъсти гори. И именно тези ниски пожари, които рядко достигат до коляното, нанасят най-много щети, изгаряйки бавно корените, убивайки гигантски дървета с тънка кора", пише той. "След като тези дървета умират, те падат на земята, отваряйки огромни празнини в горската маса, които позволяват повече слънчева светлина да достигне до корените, да изсуши горивния слой и да направи гората по-податлива на следващо изгаряне".

Непстад отбелязва, че все още не можем да обхванем в пълнота щетите от настоящият "горещ сезон", но има от какво да се притесняваме. Например пожарите са по-постоянни, отколкото през последните години, което показва, че достигат по-висока температура и изгарят по-бързо пасища и сух граст. Увеличава се и задимяването в района.


"Не знаем със сигурност как ще завърши "сезонът на пожарите" в района, но е важно да се има предвид, че той е започнал току-що, като повечето пожари са възникнали от септември до декември. При прогнози за дълъг сух сезон броят на пожарите може да продължи да бъде по-голям от обикновено", пише той.

„Знаем също, че е особено тази година задимяването е много по- голямо. Това вероятно е свързано с големия брой „пожари на обезлесени територии“ - пожари в изсечени гори, които трябва да осигурят място на пасища за говеда или за посеви. Димът от такъв пожар, който изгаря хектар изсечена гора, е много повече, отколкото този от изгаряне на хектар пасища. Притеснително е, че горските пожари тепърва предстоят, защото те започват обикновено в края на сухия сезон", пише още Непстад.

Положителните аспекти

Загрижеността към проблема в световен мащаб принуди президента на Бразилия Жаир Болсонаро да спре пагубната си за дивите гори на Амазония политика, пише изданието. Интересът на Г-7, политическият натиск, уличните протести и международният натиск върху бразилските компании накараха президентът да се задейства. Той дори изпрати армията в помощ на огнеборците. Те подкрепиха доброволческите пожарни отряди, сформирани от собственици на земи, коренно население и неправителствени организации, които вече със седмици се борят със стихията.

Според Бразилския национален институт тенденцията на обезлесяване за 2019 г. е да се достигнат 57% спрямо края на юли миналата година. Това е най-бързият темп на обезлесяване от 2008-ма година насам. Тенденцията е темповете да се забързат.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес