Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марсоходът Perseverance изгуби проба от марсианска скала

10 август 2021, 10:18 часа • 2007 прочитания

Инженерите на НАСА се опитват да разберат какво се е объркало при първия опит марсоходът Perseverance да вземе скални проби от Червената планета, съобщи Би Би Си.

Всички механизми миналия петък работели безупречно, но металната тръба, в която трябваше да попадне скалната проба, по някаква причина се оказа празна.

Експертите се надяват, че допълнителни изображения и телеметрия от Марс ще помогнат за разрешаването на загадката. Те предполагат, че причината може да са някои специални свойства на скалите.

„Първоначалната версия беше, че тръбата е празна, защото скалата не реагира на пробиването според очакванията, а не поради неправилно работещо оборудване за вземане на проби и съхранение“, казва мениджърът на проекта Perseverance Дженифър Троспър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.

„През следващите няколко дни нашият екип ще анализира наличните данни и ще получи допълнителна диагностична информация, която ще помогне да се открие основната причина“, добави тя.

Това не е първият път, когато повърхността на Червената планета се съпротивлява на земните роботи.

През 2007 г. апаратът на НАСА Phoenix откри, че почвата около Северния полюс на Марс е лепкава, което затруднява вземането на проби.

През 2018 г. американската сонда InSight се опита безуспешно да въведе устройство за измерване на температурата в марсианска почва. Тогава повърхността се оказа, напротив, твърде твърда.

Марсоходът достигна повърхността на Червената планета на 18 февруари 2021 г. в 45-километровия кратер Джезеро. Неговата основна задача е да установи дали на планетата съществуват някакви форми на живот. Един от начините е да се събират почвени и скални проби.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес