Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малинов: Европа в момента изглежда не разбира, че ние имаме нужда от ТПТИ

03 май 2016, 17:43 часа • 2117 прочитания

Никой не може да ме убеди, че в момента имаме нужда от обсъждане на преговорните позиции. Това е безсмислие и може да доведе до отказ на самите американци повече да преговарят с ЕС, тъй като Европа в момента изглежда не разбира, че ние, европейците, имаме нужда от това споразумение. Това заяви евродепутатътот ЕНП/РБ Светослав Малинов във връзка с Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP).

Поверителните документи не казват абсолютно нищо ново на тези, които следим преговорния процес по ТПТИ, каза пред БНР Малинов след като в понеделник природозащитната организация "Грийнпийс" оповести документи, от които става ясно, че американското правителство е оказвало натиск на ЕС да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.

"Редно да се спомене, след като се спомена "Грийнпийс", мнението на главния преговарящ от страна на ЕС и включително на комисарската Сесилия Малстрьом, които казаха: "Буря в чаша вода". Никой не може да разбере, откъде избликнаха толкова емоции, след като става дума за споразумение от няколко хиляди страници, което между другото не е готово", каза Малинов.

"Става дума за позиции, които обхващат няколко хиляди страници за какво ли не. И изведнъж изтича нищожна част от тях и се правят изводи за всичко останало. Аз мога да ви кажа, че някъде в тези хиляди страници можете да откриете и българска позиция, свързана, примерно, с отпадане на визите", каза евродепутатът.

От едната страна стои „Грийнпийс“, а от другата – европейски политици с опит, които водят преговорите, които уверяват, че интересите на европейците са защитени и няма да има снижаване на стандарти, обобщи Малинов.

"Когато споразумението бъде сключено, то ще бъде публикувано в пълния му обем и ще минат месеци преди да мине на гласуване в Европарламента. След което ще бъде пратено за ратификация в националните парламенти. Убеден съм, че ще бъде обявено за такъв тип споразумение, което ще изисква това гласуване в отделните парламенти", каза той.

Преговори по търговски споразумения не могат да се водят открито, заяви още веднъж позицията си Малинов. Той определи искането като „абсурдно“. Преди няколко месеца САЩ са сключили транстихоокеанско споразумение от типа на ТТИП със страни като Канада и Австралия, които никой не може да упрекне, че имат по-ниски критерии за защита на гражданите си от Европа, допълни той.

Същевременно гражданският активист Марияна Христова коментира, че е притеснена от разкритията, защото споразумението е само търговско.

"Това е един договор, който е почти равен по стойност на включването на някоя държава в ЕС и означава консолидиране на законодателство, преотстъпване на права, означава една отворена врата, в момента, в който говорим за една сравнително слаба икономика, каквато е Европа, ТТИП ще блокира възможността ЕС да прилага инструменти за излизане от кризата – митническите дворове, валутните курсови разлики и защитата на местните производства чрез ограничителни регулаторни мерки", смята Христова. Тя припомни, че сключването на споразумението NAFTA е донесло негативи за Мексико.

"NAFTA, което е Канада-Мексико-САЩ, какво е довел в Мексико? Довело е до бум от безработица, до изтичане на мозъци, довело е до увеличаване на емиграцията, до всички тези тежки последици, от които ние се опасяваме", каза тя.

Законодателството на ЕС и САЩ е технологически невъзможно, защото логиката за формирането им и начинът, по който се движат, е различна, обобщи тя.

Икономистът професор Ганчо Ганчев припомни от своя страна, че официално прокламираната идея, е че това споразумение ще е в полза за дребния и средния бизнес. Според него ще има ползи и за българския бизнес.

"Американският пазар действително е много обещаващ за българския бизнес, особено в някои сегменти, включително хранително-вкусова промишленост, машиностроене, електроника, телекомуникационни услуги и така нататък. Същевременно трябва да бъдат защитени интересите на потребителите, на други сегменти, където европейската икономика е уязвима, така че преговорите ще бъдат сложни. Аз лично считам, че тази политика - да не се изнася информация, не е правилна", коментира проф. Ганчев.

В началото на тази седмица френският министър на търговията Матиас Фекл коментира, че преговорите между САЩ и ЕС за ТПТИ вероятно ще навлязат в застой заради нежеланието на Вашингтон да направи отстъпки.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес