Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майкъл Пенс ще се срещне с Хуан Гуайдо

25 февруари 2019, 11:20 часа • 934 прочитания

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс ще пътува до колумбийската столица Богота, за да проведе среща с лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit. „Време е за свободна и демократична Венецуела“, написа Пенс в социалната мрежа „Туитър“, след инцидентите на границата с Венецуела от почивните дни.

В Богота американският вицепрезидент ще се срещне и с представители на държавите от Групата от Лима, за да обсъди с тях по-нататъшните действия с оглед ситуацията в Каракас. За първи път на заседание на създадения през 2017 г. формат ще присъства и самообявилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо.

От редакцията припомнят, че през уикенда венецуелските власти затвориха редица гранични пунктове, за да възпрепятстват предаването на хуманитарна помощ от САЩ за гражданите на латиноамериканската страна. На границите с Колумбия и Бразилия имаше инциденти, в които бяха убити поне трима души, а около 300 други бяха ранени. В неделя Колумбия затвори всички гранични пунктове с Венецуела за срок от 48 часа. Въпреки това отново се стигна до сблъсъци, припомня агенция Фокус.

Венецуела е в сериозна политическа и икономическа криза. В страната има продоволствена криза и недостиг на лекарства. Инфлацията, изчислена от Международния валутен фонд за 2018 г., е 1 370 000%. Три милиона души са избягали от страната, според оценки на агенцията на ООН за бежанците.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео очаква Мадуро да се оттегли от президентския пост. „Убеден съм, че венецуелският народ ще гарантира, че дните на Мадуро са преброени", подчерта Пенс в изявление за CNN. Във Вашингтон многократно повтаряха, че „всички опции“ за Венецуела „са на масата“, включително и военната.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес