Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мадуро обяви референдум за ВНС за нова конституция на Венецуела

02 юни 2017, 08:40 часа • 1515 прочитания

Новата конституция на Венецуела, която ще бъде изготвена от конституционна асамблея, избрана през юли, ще бъде подложена на референдум, съобщи венецуелският президент Николас Мадуро. Нямаше обаче и думичка кога точно ще бъде проведен плебисцитът.

"Новата конституция ще бъде подложена на консултативен референдум, за да каже народът дали е съгласен или не е съгласен", заяви Мадуро по време на събрание в президентския дворец Мирафлорес, предаде БГНЕС.

Основен спорен момент до този момент в намеренията на Мадуро е да се изгради нов законодателен "супер" орган - конституционната асамблея. Причината - органът трябваше да бъде създаден без да има референдум или някакъв вид официално допитване на народа, което предизвика яростни критики не само от опонентите на Мадуро, но и от негови поддръжници. Главният прокурор на страната Луиза Ортега каза, че ако асамблеята бъде избрана без народен глас, това означава убийство на демокрацията в страната.

Вече над два месеца във Венецуела има протести срещу Мадуро, като през това време десетки хора загубиха живота си. Основен опонент на Мадуро е Енрике Каприляс, на когото Върховният съд във Венецуела разпореди да спре блокадите в щата Миранда или ще влезе в затвора. Миранда е под контрола на Каприляс.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес