Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Любовна афера": Премиерът на Перу хвърли оставка

06 март 2024, 06:01 часа • 1958 прочитания

Министър-председател на Перу Алберто Отарола подаде оставка, информира БГНЕС. Причината - заради твърдения за търговия с влияние, свързани с помощта му от млада жена, за която се твърди, че се обръща с любов към него в записи, публикувани от медиите.

Още: Нови министри в правителството на Перу

Отарола заяви пред репортери в Лима, че "в разговор с президента на републиката обявих решението си да подам оставка".

Отарола е опитен политик и юрист, който е изпълнявал функциите на началник на кабинета на президента Дина Болуарте, която му нареди да се прибере у дома от официално пътуване до Канада след избухването на скандала миналия уикенд.

Отарола, на 57 години, е женен и има пет деца.

Любовен скандал

През уикенда телевизионната програма "Панорама" публикува записи, на които според нея Отарола разговаря с жена на име Язире Пинедо, на 25 години, която тази година е сключила два договора на обща стойност 14 000 долара за архивиране и административна работа за правителството.

В един от записите мъж, за когото се твърди, че е министър-председателят, ѝ казва: "кажи ми тогава, любов моя, за да можем да поговорим. Знаеш, че тези неща са досадни, те са болка, но също така знаеш, че те обичам", очевидно визирайки бюрокрацията, свързана с кандидатстването за работа в правителството.

Отарола отрича да е нарушавал перуанското трудово законодателство или да е извършвал други нарушения. "Разбирам сериозността на политическите обстоятелства, но повтарям, че не съм направил нищо незаконно", заяви той в понеделник в X, бившия Twitter.

Още: Перу обяви извънредно положение

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес