Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари от Квебек съдят властите заради задължителната ваксинация

28 октомври 2021, 07:20 часа • 34477 прочитания

Върховният съд на провинция Квебек започна да разглежда дело на здравните работници в региона срещу местните власти, които поставиха ултиматум на медицинския персонал задължително да се ваксинира срещу Covid, като им постави срок до 15 ноември за това. Това съобщи телевизионният канал CBC.

Съдията на Върховния съд Мишел Йерго започна да изслушва аргументите на страните и ще се произнесе с решение на 15 ноември. Адвокати на здравни работници, които или не са били ваксинирани, или отказват да предоставят лични данни на властите за ваксинациите си, заявиха, че решението на правителството на Квебек ще нанесе повече вреда на населението в региона, отколкото полза.

По-рано властите в Квебек обявиха, че всички здравни работници в провинцията трябва да преминат задължителна ваксинация срещу коронавирус до 15 октомври, в противен случай ще загубят работата си, докато не завършат пълен курс на имунизация, пише БГНЕС.

На 13 октомври ръководителят на Министерството на здравеопазването на Квебек Кристиан Дубет каза, че 96% от всички служители на лечебните заведения в региона са преминали пълен курс на ваксинация, а 21,9 хиляди души или не са го завършили, или не са го направили все още.

Синдикатите на медицинските работници не подкрепиха подобно решение на властите. Уволнението на толкова голям брой лекари, смятат някои експерти, може да доведе до колапс на цялата здравна система в региона, която вече изпитва остър недостиг на специалисти.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес