Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари на протест в САЩ: Расизмът е истинската пандемия

07 юни 2020, 09:10 часа • 3137 прочитания

Лекари и медицински сестри се присъединиха към протестния митинг срещу расизма в страната. Протестното шествие се проведе в Сентрал парк и бе в подкрепа на афроамериканското движение за права и срещу полицейското насилие. Умишлено или не, протестът се състоя на същото място, на което доскоро бе разположена военно-полева болница за лечение на болни от коронавирус.

Лекарите носеха плакати „Расизмът е пандемия“, „Вие ни аплодирате, сега ние ви подкрепяме.“ "Не спасихме живота на хората по време на пандемията, за да може после полицаи да отнемат тези животи", каза един от организаторите на митинга. "Ние сме за промяна на техниките на полицията при задържане на арестанти. Наскоро полицията избута възрастен мъж (инцидентът се случи по време на "протести в Бъфало, Ню Йорк), това не трябва да се случва"

"Афроамериканците често биват лишават от привилегии, често живеем в по-лоши условия," казва един от тъмнокожите лекари. "Според статистиката повече афроамериканци са заразени с коронавирус. Въпреки това, не всеки има равен достъп до здравни услуги. И ние сме за изкореняването това неравенство. "

Протестът на медиците обедини десетки лекари.

Въпреки факта, че от 20.00 ч. вечерта в Ню Йорк има полицейски час, протестите в различни райони продължиха до късно вечерта. За да се предотврати плячкосването, районът Сохо бе напълно блокиран от полицията. Полицейските кордони стоят на входа на централната част на града, като пропускат само жители на квартала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес