Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Куба освободи още 53-ма политически затворници

12 януари 2015, 16:27 часа • 13455 прочитания

Кубинското правителство е освободило всички 53-ма политически затворници, за които се договори със САЩ по време на разговорите между двете страни през декември.

 

"Ние посрещаме с радост това позитивно развитие на нещата и сме доволни, че кубинското правителство е последователно в своите обещания", коментира високопоставен служител на администрацията на САЩ.

Според него различни международни организации за правата на човека са отбелязвали за освободените, че са били задържани, защото са разпространявали идеи за политически и социални реформи в страната. Това става ясно от информацията на БГНЕС, която се позовава на АФП.

Дисидентски лидери твърдят, че  миналата седмица Хавана е освободила поне 35 от задържаните като част от двустранните преговори между Куба и САЩ в рамките на историческото разведряване в отношенията между тях.

Днешната новина идва само 8 дни преди годишното обръщение на президента Барак Обама към американския народ. Освобождаването ще бъде един от доводите, които той ще използва в подкрепа на подобряването на отношенията между двете страни, пише Bloomberg.

Същевременно президентът на Куба Раул Кастро заяви, че политиката на страната няма да се промени.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес