Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Координаторът на американските санкции идва у нас още днес

13 февруари 2023, 11:01 часа • 4435 прочитания

Ръководителят на офиса за координиране на санкциите на САЩ Джим О'Брайън пристига в България още днес. Това стана ясно от изказване на служебния правосъден министър Крум Зарков пред Нова ТВ.

Визитата на Джим О’Брайън идва няколко дни след като САЩ добавиха още пет български попълнения към санкциите по глобалния закон „Магнитски“ заради корупция. Става въпрос за бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър Румен Овчаров, двама някогашни директори на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов, както и председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов.

ОЩЕ: Борисов: Разграничили сме се от Горанов и той не е член на ГЕРБ. Не сме вземали стотинка от Божков (ВИДЕО)

В неделя директорът на Антикорупционния фонд (АКФ) Бойко Станкушев прогнозира, че скоро ще има още една „новина“ за „Магнитски“ – когато Джим О’Брайън пристигне у нас. Станкушев уточни, че става дума за негови лични съждения. Преди дни той беше на прощалното парти на отиващия си американски посланик Херо Мустафа.

О'Брайън беше в България и в края на август. Той ръководи офис в Държавния департамент, който координира всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция и тероризъм.

ОЩЕ: Как ЕС прилага "Магнитски" и защо не се е задействал след новия списък на САЩ?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес