Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конгресът на САЩ потвърди: Джо Байдън е новият президент

07 януари 2021, 11:10 часа • 4135 прочитания

Конгресът на САЩ потвърди победата на Джо Байдън на президентските избори, съобщиха световните медии.

Вицепрезидентът Майк Пенс обяви, че Байдън е получил 306 гласа от Изборната колегия, а действащият президент Доналд Тръмп - 232, но още при преминаването на прага от 270 нямаше как Тръмп да обърне резултата.

Сенатът и Камарата на представителите отхвърлиха възраженията за непризнаване на електоралните гласове на Джорджия и Пенсилвания за Байдън. Републиканците внесоха възражения срещу изборните гласове в Аризона, Невада и Мичиган, които бяха отхвърлени преди началото на дебата.

Двайсет минути по-късно Тръмп заяви, че въпреки несъгласието си с резултатите, той ще предаде властта на 20 януари.

"Макар че изобщо не съм съгласен с резултата от изборите и фактите ме подкрепят, ще има преход на властта в обичайния порядък на 20 януари," се казва в изявлението, направено по-малко от 24 часа след като държавният глава обеща никога да не признае загубата си.

Той обаче е категоричен че "ще продължим битката си, за да гарантираме, че само законните гласове са преброени".

Припомняме, че привърженици на действащия президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса. Процедурата в Конгреса трябваше да е формалност, но бе прекъсната заради бурните събития в столицата, причинили смъртта на четирима души и довели до вечерен час.

Резултатите от гласуването трябва да сложат край на окончателното обявяване на изборните резултати и да прекратят спора за следващия стопанин на Белия дом.

Очаква се Джо Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес