Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметове с призив: Не идвайте на церемонията по встъпването на длъжност на Байдън

12 януари 2021, 07:50 часа • 2111 прочитания

Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър и губернаторите на два съседни щата Лари Хоган (Мериленд) и Ралф Нортъм (Вирджиния) призоваха американците да не посещават града по време на встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън на 20-ти януари, информира ТАСС. Това се посочва в разпространено съвместно писмено изявление. В понеделник Боузър, Хоган и Нортъм обсъдиха по телефона ситуацията със сигурността по време на церемонията по встъпването в длъжност на Байдън заради потенциални заплахи след вълненията в американския конгрес. „Поради уникалните обстоятелства около 59-ата инавгурация на президента, включително насилственото въстание от миналата седмица и продължаващата смъртоносна пандемия COVID-19, ние предприемаме извънредни мерки, за да призовем американците да не пътуват до Вашингтон", се казва изявлението.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията за сигурност преди встъпването в длъжност. Американските власти също решиха да започнат засилване на мерките за сигурност във връзка с церемонията шест дни по-рано от планираното. В същото време Националната гвардия на САЩ може да използва до 15 000 от своите войници в рамките на сигурността във Вашингтон.

Припомняме, че миналата сряда поддръжници на Тръмп, събрали се във Вашингтон на митинг в подкрепа на хиляди, се втурнаха в Конгреса на САЩ, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори на 3-ти ноември, спечелени от Байдън. Демократите в Конгреса обвиниха републиканеца Тръмп в подбуждане към бунт и поискаха отстраняването му от властта. Някои представители на Републиканската партия изразиха мнението си по подобен начин. В знак на протест срещу действията на Тръмп и безредиците на Капитолийския хълм, по време на които загинаха няколко души, редица служители на американската администрация подадоха оставки. Сред тях имаше двама министри - на транспорта и образованието.

Встъпването в длъжност на Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис ще се състои по обяд на 20-ти януари на стълбите на Капитолия. По-рано, във връзка с пандемията, причинена от новия коронавирус, беше решено церемонията да се проведе във възможно най-краткия формат.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес