Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски шпиони, дегизирани като туристи - новият проблем на САЩ

05 септември 2023, 10:01 часа • 2429 прочитания

Китайски шпиони, дегизирани като туристи, са се опитали да проникнат във военни бази на САЩ около 100 пъти през последните години, твърдят американските власти.

Те наричат такива хора "разбивачи на врати" заради опитите им случайно или умишлено да влязат в обекти без надлежно разрешение.

Китайци водолази край ракетни полигони

Китайци например са се опитвали да се промъкнат на ракетния полигон в Ню Мексико, а водолази са плували в близост до площадка за изстрелване на ракети и космическия център "Кенеди" във Флорида, твърдят от Вашингтон.

През последните няколко години Китай се превърна в основен конкурент на Америка в различни сектори. Стремителният възход и икономическото развитие на азиатския гигант се оказват голямо предизвикателство за хегемонията на САЩ в целия свят. На фона на настоящия сценарий - многобройните случаи на проникване във военни обекти на САЩ през последните години от страна на китайски граждани предизвикаха опасения за шпионаж сред разузнавателните служби, включително Министерството на отбраната, ФБР и други агенции.

Според "Уолстрийт джърнъл" разузнавателните служби на САЩ разследват около 100 такива инцидента. Медията пише, че когато са били заловени, много от нарушителите са твърдели, че са объркани туристи, които са казали, че имат резервация в търговски хотел на базата.

Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ не могат да хванат китайците в шпионаж

Говори се, че Конгресът може да обмисли внасянето на закон за подобряване на мерките за сигурност в чувствителните военни обекти. Трябва да се отбележи, че понастоящем законите за навлизане в такива обекти са щатски и местни, а не федерални.

"Трябва да работим в тясно сътрудничество с нашите щатски и местни партньори, за да ги обучим и оборудваме. В момента те не знаят как да се справят с това", казва Джейсън Кроу - член на Камарата на представителите на Кънектикът.

"Предимството на китайците е, че са готови да хвърлят голям брой хора за събиране на (разузнавателна) информация", казва Емили Хардинг, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, цитирана от New York Post. "Ако няколко от тях бъдат хванати, за правителството на САЩ ще бъде много трудно да докаже нещо повече от незаконно проникване, а тези, които не бъдат хванати, вероятно ще съберат нещо необичайно".

Китайски граждани също така са се опитвали да проникнат и да получат достъп до неразрешени зони в Белия дом и имението на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго, пише "Уолстрийт джърнъл".

В материала се казва, че в много от случаите длъжностните лица са задържали за кратко и по-късно са депортирали китайските граждани, които са били засечени да нарушават границите на военните бази.

Още: Пекин разкри предполагаем китайски шпионин от ЦРУ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес