Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай почна да задържа канадци след ареста на финансовия директор на Huawei

13 декември 2018, 07:37 часа • 2009 прочитания

Канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд заяви, че втори канадски гражданин е бил разпитван от китайските власти, като добави, че вече не могат да се свържат с него.

"Канадски гражданин се свърза с нас, защото е бил разпитан от китайските власти. Той ни предупреди, че няма да успеем да се свържем с него. Работим усилено, за да определим къде се намира", каза Фриланд в отговор на въпрос зададен на пресконференция в Отава, предаде БГНЕС.

Канада потвърди във вторник (11 декември) ареста в Китай на друг канадец, Майкъл Ковриг, бивш дипломат. Пекин официално информира Отава за ареста по факс в сряда сутринта, каза Фрийланд. "Канада е много загрижена за задържането на Ковриг и разговаря директно с китайски власти", добави тя.

Китай заплаши Канада с ответни действия заради ареста на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу по молба на Съединените щати на 1 декември във Ванкувър. Мън Уанджоу е била освободена под гаранция в очакване процедурата за екстрадиция в САЩ. Тя е заподозряна в съучастие за заобикаляне на наложените от САЩ санкции срещу Иран.

"Нашите партньори не трябва да се стремят да политизират процеса на екстрадиране или да го използват за цели, различни от търсенето на правосъдие. Мън Уанджоу беше задържана от канадските правоохранителни органи съгласно съществуващия между Канада и САЩ договор за екстрадиция. В това дело няма политика", коментира ръководителят на канадската дипломация. Фрийланд подчерта, че Канада и САЩ са правови държави и по тази причина нашите партньори по договора за екстрадиция не трябва да се опитват да политизират юридическия процес.

Фрийланд заяви, че вече е обсъдила ситуацията с държавния секретар Майк Помпео. В разговора си с него, Фриланд е подчертала, че "Канада е правова държава, която винаги следва ясно закона". Тя добави, че Отава поддържа постоянен контакт и с китайската страна, по-конкретно с китайския посланик в Канада.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че може да не намеси в делото срещу Huawei, ако това послужи на националните интереси на САЩ и може да помогне за сключването на търговска сделка с Китай.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес