Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай оставя САЩ без панди в зоопарковете

02 октомври 2023, 06:08 часа • 2266 прочитания

В Съединените щати за първи път от 50 години няма да останат панди, всички зоопаркове в страната вече са ги изпратили или скоро ще ги изпратят в Китай, съобщи агенция "Блумбърг".

На 28 септември китайският външен министър Мао Нинг направи изявление, че три панди от зоопарка във Вашингтон ще се приберат у дома, съобщи РИА Новости. "Пандите Мейсян, Тиантян и Сяо Цидзи, които временно пребивават в Националния зоопарк във Вашингтон, ще бъдат върнати в родината си в края на тази година в съответствие с предварително определения срок", заяви дипломатът.

Китай не поднови договора, по силата на който пандите живееха в САЩ и реши да вземе животните обратно. Животните бяха взети под наем от зоологическата градина във Вашингтон от 2000 г. насам. През април Китай вече беше взел от зоопарка в Мемфис голямата панда Я Я, която беше предоставена на страната като пратеник на добра воля. Очаква се до края на следващата година други два зоопарка в САЩ - Атланта и Сан Диего - също да изпратят в Китай своите местни панди.

Решението предизвика упреци към КНР от страна на американските медии, които видяха в този ход политическа позиция. Журналистите пожелаха на пандите "всичко най-добро", като добавиха, че "американското приятелство изглежда вече няма значение" за китайския президент Си Дзинпин, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Китай: Гигантските панди вече не са застрашени, но все още са уязвими 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес