Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада връща панди на Китай

14 май 2020, 17:13 часа • 4124 прочитания

Канадски зоопарк ще върне две от пандите си обратно в Китай, след като пандемията предизвика дефицит на бамбук в страната - основния източник на калории за огромните животни, предава AFP.

Пандата Ер Шун и нейният приятел Да Мао живеят в канадския зоопарк от 2013 г. като част от споразумение с китайски развъдник в Чънду. Пристигането на пухкавите мечки тогава беше отразено от всички големи медии в Канада и беше отбелязано с голям спектакъл, предаде агенция Фокус.

По-късно Ер Шун стана майка на две мечета близнаци - първите панди, родени в Канада.

Сега обаче зоопарка "Калгари" обяви, че ще се наложи да върне двете гигантски панди у дома, защото пандемията е предизвикала проблеми с доставките на бамбук за животните, които по принцип изяждат по над 40 кг на ден. От зоопарка допълниха, че са опитали да намерят алтернативен източник на бамбук, но се притесняват, че няма как да гарантират, че и той няма да бъде прекъснат и затова се налага да върнат мечките в Китай.

"Знаейки, че е възможна втора вълна на COVID-19 (...) нашият зоопарк смята, че от особено значение да преместим нашите любими панди обратно в Китай, където има достатъчно местни източници на бамбук", обявиха от зоопарка.

В момента той е затворен заради пандемията и от ръководството обявиха още, че за съжаление гражданите няма да имат възможност да се сбогуват с пандите.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес