Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада се готви да увеличи квотите за имигранти

31 октомври 2016, 08:22 часа • 1129 прочитания

Броят на имигрантите, които ежегодно се установяват в Канада може да се увеличи от сегашните 300 хиляди до 450 хиляди, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация на CBC.

По данни на телевизионния канал в най-скоро време канадското правителство на страната може да оповести официално решение. Предполага се, че в следващите пет години – от 2017 до 2021, в Канада всяка година ще пристигат по 450 хиляди мигранти. Става въпрос главно за икономически мигранти, тъй като страната търси специалисти в различни области, за да осигурява ръст на националната икономика.

Експертите отбелязват, че инициативата без съмнение се нуждае от обсъждане на фона на ръста на безработицата сред младите канадци. Въпреки това те признават, че страната се нуждае от специалисти.

„Увеличаването на икономическите имигранти със 150 хиляди души няма да „напрегне” образователната система, транспорта или здравеопазването, но трябва да се очаква, че нарастването на населението ще направи необходимо увеличаването на държавните инвестиции в тези сектори”, смята Емили Гилбърт, която е доцент в Университета в Торонто.

През 2016 година Канада ще приеме 300 хиляди имигранти, включително 30 хиляди сирийски бежанци. Традиционно в Канада пристигат мигранти от страните от Източна Европа, включително България, Близкия изток, Азия, Африка, Русия, Украйна, Беларус.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес