Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кадър на Goldman Sachs ще бъде финансов министър на САЩ

30 ноември 2016, 15:42 часа • 1233 прочитания

Стивън Мнучин, ветеран от Уолстрийт и бивш банкер от инвестиционната банка Goldman Sachs, ще поеме поста финансов министър в администрацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Това съобщи самият Мнучин пред CNBC.

На този пост финансистът ще е водещият фактор за насочване на икономиката в определено русло, ще надзирава събирането на данъци, налагането на международни санкции, управлението на публичния дълг и ще е връзка между администрацията, финансовите пазари и бизнесмените.

Мнучин е дарявал повече пари за кампании на демократите и те бяха шокирани, когато заложи на Доналд Тръмп и се премести в неговата кампания. Там той отговаряше за набирането на средства от хиляди малки донори в опит да догони значителната финансова преднина на щаба на демократите.

Wall Street Journal коментира, че с наближаването на президентските избори повечето ръководители на компании и банки на Уолстрийт са били сигурни, че който и да спечели, със сигурност следващият финансов министър на САЩ няма да е от Goldman Sachs. Причината била, че репутацията на банката в обществото била толкова опетнена от финансовата криза, че никой не би рискувал да предложи неин служител, а и да го направи, той едва ли ще бъде одобрен.

Това прави номинацията на 53-годишния Мнучин още по-необичайна - той е работил там 17 години, като още през 1994 г. става партньор в банковата група. Goldman Sachs е смятана за пример за влиянието на Уолстрийт върху администрацията.

Междувременно Доналд Тръмп обяви, че ще проведе пресконференция на 15 декември, на която ще обсъди с медиите излизането си от бизнеса. Повече подробности по темата прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес