Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Женски марш във Вашингтон против отмяната на правото на аборт

09 юли 2022, 13:13 часа • 1770 прочитания

В столицата на САЩ Вашингтон днес ще се проведе Женски марш в знак на протест срещу решението на Върховния съд да отмени правото на аборт за жените и да остави решението в ръцете на щатските власти, предава БНР.

Очаква се 10 000 души да се съберат на шествието. Върховният съд е силно критикуван, че се политизира като взема решения в синхрон с убежденията на Републиканската партия.

Според Ричард Кремър, президент на Алианса ЕС - НАТО, с решението върховните съдии просто ограничават правомощията на федералното правителство и ги връщат в ръцете на местните власти, така както е заложено в Конституцията.

"Може да разгледаме отделни случаи като абортите или пък регулациите в защита на околната среда, но това, което ръководи много от тези консервативни съдии е оригинализмът - тълкуването на Конституцията по най-ясния и ограничен възможен начин. По тази причина се стига до непопулярни решения, но всъщност Върховният съд отнема правомощия на федералните власти с убеждението, че това са въпроси от компетенцията на отделните щати".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес