Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изпусна ли си нервите Тръмп след признанията на Майкъл Флин?

04 декември 2017, 14:40 часа • 3197 прочитания

Неделя (3 декември) се оказа доста интензивна за американския президент Доналд Тръмп по отношение на ФБР. В Twitter, Тръмп атакува на три пъти Федералното бюро за разследване, използвайки бившия директор на ФБР Джеймс Коми като повод.

Според Тръмп, репутацията на ФБР е съсипана и тотално опетнена, а пари от Хилари Клинтън отивали при съпругата на "друг ФРБ агент", който в момента е на ръководен пост. Става въпрос за Питър Щрок, който е част от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ руската намеса в американските президентски избори. Щрок вече е освободен от екипа, защото проявил симпатии към Клинтън и анти-Тръмп настроения в разговор със свой колега по електронната поща. Агентът е работил и по разследването срещу Хилари Клинтън – дали в качеството си на държавен секретар тя е нарушила закона, използвайки необезопасен, частен сървър и имейл, за да изпраща служебни материали и съобщения, уточнява Fox News. Припомняме, че по това време директор на ФБР е Коми, който в крайна сметка препоръча на тогавашния главен прокурор на САЩ и американски правосъден министър Лорета Линч да не повдига криминални обвинения на Клинтън.

Коми, както и друг главен прокурор от времето на Обама – Ерик Холдър, отвърнаха на нападките, но по-интересно е, че те дойдоха часове след като бившият съветник по националната сигурност на Тръмп – Майкъл Флин, пледира виновен пред съда за лъжесвидетелстване пред агенти на ФБР. Оказа се, че Флин е излъгал, че не е имал две срещи с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, информира Bloomberg. Първата е била на 22 декември, когато Флин е говорил с Кисляк Русия да отложи или директно да гласува против резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която осъжда заселническата политика на Израел в Палестина. За тази среща и договорката Флин е бил инструктиран от зетя на Тръмп – Джаред Къшнър, твърди Bloomberg, позовавайки се на свои източници. По това време Флин е част от преходния административен екип на Тръмп, който встъпи официално в длъжност като президент на САЩ месец по-късно.

Втората среща вече касае санкциите, наложени от предишния американски президент Барак Обама на Русия заради вмешателство в американските президентски избори. Съгласно тези санкции, 35 руски дипломати трябваше да напуснат САЩ, а Флин е говорил с Кисляк в опит да убеди Москва да не вдига градусите на напрежение. След срещата той отново докладвал на "висш служител" в екипа на Тръмп. Това най-вероятно Катлийн Макфарлънд, която беше зам.-съветник по националната сигурност на Тръмп до април, 2017 година и беше доведена в администрацията от Флин, а през май беше номинирана от Тръмп за посланик на САЩ в Сингапур.

Засега Тръмп не коментира лично случващото се с Майкъл Флин и потвърждението, че той не е действал самосиндикално при срещите си с Кисляк. Адвокатът на Белия дом Тай Коб обаче обяви, че в показанията си пред съда Флин не хвърля вина върху друг за действията си, освен върху себе си.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес