Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Измама с криптовалута, вдъхновена от Squid Game, ощипа инвеститори с над 3 млн. долара

02 ноември 2021, 11:20 часа • 5795 прочитания

Криптовалута, вдъхновена от хитовия южнокорейски сериал на Netflix „Игра на калмари” (Squid Game), загуби почти цялята си стойност, след разкрития, че става дума за очевидна измама.

Валутата Squid, която се предлагаше на принципа „играй за да сепчелиш”, поскъпна рязко през последните дни с ръст достигащ хиляди проценти. Въпреки успеха, това, че дигиталната валута не даваше право на хората да препродават придобитите токени, моментално провокира основателни критики, че става дума за измама, предава BBC.

Този вид измама често бива нарича „дърпане на чердже” от инвеститорите на крипто пазара. Схемата е проста. Промоутър на дигитална валута привлича купувачи, след което спира търговската дейност и бързо се оттегля с парите, които е събрал от продажба на криптовалутата.

Разработчиците на валутата Squid са се изпарили с набрана сума от порядъка на 3.38 млн. долара, по информация на технологичния сайт Gizmodo. 10 000 души контролират 1/3 от биткойн

Криптовалутите на принципа „играй за да спечелиш” предлагат на потребителите да закупят токени, които да използват в онлайн игри, където могат да спечелят определено количество криптовалута. В последствие потребителите могат да обменят спечелената криптовалута или във фиатни пари, или в друга виртуална валута на пазара.

През миналата седмица, Squid се търгуваше на цена от едва 0.01 долара. За по-малко от седмица, цената скочи до над 2 856 долара за брой. Понастоящем обаче, цената се срина с 99.9%, сочат данните на CoinMarketCap.

Криптовалутата Squid бе рекламирана като дигитален актив, който може да се използва за нова онлайн игра, вдъхновена от сериала на Netflix „Игра на калмари”. Сюжетът на сериала разказва за група хора, които играят смъртоносни детски игри с цел спечелването на голяма сума пари. Играта трябваше да бъде предствена през този месец. Непозната криптовалута поскъпна с 400% след като Facebook смени името си на Meta

На фона на всичко това, експерти предупреждаваха, че всичко около тази нова криптовалута прилича на измама. Най-очевидният признак за това бе невъзможността купувачите да продават придобитите единици от Squid валутата.

Критици посочваха още, че сайтът на криптовалутата съдържа много правописни и граматически грешки. Сайтът на валутата вече не съществува, а акаунтите в социалните мрежи, които служеха за промотиране на дигиталния актив, също са изчезнали.

„Това е една от многото схеми, чрез които наивните инвеститори на дребно са привлечени и експлоатирани от злонамерени крипто промоутъри”, коментира икономистът Есвар Прасад от Cornell University. По думите му, купувачите трябва да внимават когато инвестират в криптовалути, тъй като в тази сфера няма почти никаква регулация. Най-голямата компания в света погледна към биткойн банкоматите

„Всъщност отворените pump and dump схеми са широко разпространени в крипто света”, кава професорът, имайки предвид схемите, при които цената на даден актив се надува по изкуствен начин, след което печалбите се прибират и актива бива зарязан за сметка на наивните инвеститори. По думите на Прасад, много инвеститори са наясно с това, но въпреки всичко се захващат с подобни предложения, надявайки се да успеят да излязат от позицията точно преди изоставянето й. Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Валутата Squid се продаваше чрез децентрализирани борси, включително PancakeSwap и DODO, които позволяват на купувачи да осъществят връзка директно с продавачите, без централна регулация.

„В днешно време новите валути могат да бъдат листвани на децентрализирани борси още в първия ден от създаването си без никаква регулация или надлежна проверка“, казва Джинан Оуянг от базираната в Сингапур крипто компания Openmining.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес