Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изглежда семействата на жертвите и пострадалите от 11 септември ще вземат пари от държавата до 2090 година

24 юли 2019, 08:51 часа • 4218 прочитания

Американският Сенат гласува за удължаване на финансирането от страна на Фонда за компенсиране на жертвите от 11 септември, което гарантира, че семействата на жертвите и сериозно пострадалите ще продължат да получават обезщетения до 2090 година. Сега мярката се предоставя за одобрение от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде БГНЕС

Законопроектът, който премина в американската камара с 402 гласа "за" и 12 "против", продължи пътя си към Сената след като двустранният закон бе блокиран на 17 юли от сенатор Ранд Пол. Законопроектът беше приет с 97 на 2 гласа. Ранд и сенаторът Майк Лий бяха двамата сенатори, гласували против.

По-рано Пол отбеляза, че притесненията му по отношение на законопроекта са свързани с начина, по който средствата ще бъдат компенсирани чрез съответните съкращения. "Всяко ново разходване, всяка нова програма с дълголетие от 70-80 години, трябва да се компенсира чрез намаляване на разходите с по-малка значимост", каза той.

Ранд обаче не е единственият политик, който стоеше на пътя на законопроекта - Лий също е пречка. Той посочи, че в законопроекта трябва да бъдат приложени мерки за предотвратяване на измами и злоупотреби.

Според американското министерство на правосъдието, първоначалният фонд, който действаше от 2001 до 2004 година, разпредели повече от 7 милиарда долара, за да компенсира семействата на жертвите и на ранените. Финансирането беше възобновено през 2011 година и през 2016 година за петгодишни периоди.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес