Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономист: Нека ни напомня нещо докато се потите за изборните резултати в САЩ

04 ноември 2020, 17:28 часа • 3537 прочитания

"Докато всички се потите за изборните резултати в САЩ искам да ви припомня нещо. Изборите нямат никакво значение. Мандатът на Тръмп всъщност до много голяма степен показа именно това.

Символиката на неговото избиране има някаква стойност като колективно "майната ви" от страна на обикновения американец към елита, но практиката на неговото президенство е разочароваща", посочва икономистът Георги Вулджев в социалната мрежа Фейсбук и се аргументира. 

"Източи ли блатото" на Вашингтон? Построи ли стена с Мексико? Спря ли миграцията? Върна ли работните места?

Въпреки, че започна добре, с течение на времето дори пълен аудсайдер и крайно анти-Вашингтон настроен кандидат като Тръмп беше опитомен от политическата машина на САЩ. Естаблишмент, Дълбока държава, Катедрала, Полигон, Военно-индустриален комплекс, или просто Елита, наричайте я както искате.

Тя определя политическата посока на САЩ, особено в дългосрочен план, без значение за кого гласува простолюдието на избори. Ако ви интересува как и защо се случва така - Къртис Ярвин, под псевдонима Mencius Moldbug, обясни в дълбоки детайли всичко това преди повече от два избирателни цикъла. Също така можете да прочетете "The Machiavellians" на James Burnham.

Та, въпреки, че със сигурност е вълнуващо да рефрешвате интерактивната карта на изборите в САЩ на всеки 10 секунди, както е вълнуващо да гледате скандали в Биг Брадър...има ли някакъв смисъл наистина? Нека бъдем реалисти."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес