Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хамелеонът Камала срещу цирка на Тръмп: Какво сочат проучванията?

04 септември 2024, 07:30 часа • 2696 прочитания

Оставащите дни до изборите в САЩ ще бъдат напрегнати, пише The Hill. При два еднакво лоши варианта изходът от изборите ще зависи от случайни фактори. 

Безпрецедентно оттегляне от надпреварата на действащ президент, атентат и издигането на вицепрезидент, който беше считан за невзрачен... Добавете редовните избухвания на Тръмп и спокойното непринудено отричане на Камала Харис от някои предишни прогресивно-либерални политически позиции и така резултатът е едно наистина запомнящо се лято. 

Основният разказ сега се върти около това как Харис спаси демократите. Дори преди катастрофалния си дебат президентът Джо Байдън бързо вървеше към поражение. Той изоставаше от Доналд Тръмп само с 1,5%, според RealClearPolitics (RCP), но разликата се увеличаваше в Аризона, Джорджия и Невада и нарастваше стабилно в Пенсилвания. В щатите Ню Хемпшир, Вирджиния и Минесота по същото време избирателите все още не бяха решили какви са предпочитанията им. Още: Предизборно обещание: Тръмп се закани да не позволява на Иран да притежава ядрено оръжие

С номинацията на Харис за кандидат на демократите ситуацията се промени. Сега тя води пред Тръмп в рейтинга на RCP с почти 2%. И по-важното е, че Харис стопи преднината на Тръмп в суинг щатите (swing state) - т.е. тези, където резултатът е най-важен за крайната победа при определяне на сакралния брой делегати.

Харис и Тръмп са изравнени на по-малко от 2% във всички щати, включително Северна Каролина, която изглеждаше като сигурна за Тръмп през юни. Всякакви надежди, които Тръмп имаше за изненади, до голяма степен изчезнаха. Интересно е, че показателите за подкрепа на бившия президент не са се променили: на 26 юни рейтингът му беше 46,6%, а на 25 август също 46,6%.

Харис се противопоставя на лошата среда

Администрацията на Байдън получи отрицателни оценки за всичко - от престъпността през данъчната политика до изменението на климата, според последното проучване на YouGov. Нещата са особено зле с инфлацията: в тази област нивата на одобрение са 32% срещу 60% недоволство. Само 20% от безпартийните американци одобряват работата на администрацията (68% са недоволни); сред жените степента на неудовлетвореност е 59%. Още: Екипът на Доналд Тръмп контрира: Имаме лиценз за музиката на ABBA

Тези числа са се променили малко от юни, когато Байдън също получи посредствени оценки от гласоподавателите по всички въпроси и откровено отрицателни за инфлацията: 31% одобрение срещу 60% недоволство в същите групи. По отношение на имиграцията Байдън се представя също толкова слабо, като проучване на YouGov през юли го постави с 29% зад републиканците.

В края на юни проучване на YouGov показа еднакви нива на избирателна подкрепа за Тръмп и Байдън – 42%. Сега Харис води пред Тръмп (47% към 45%). И двамата кандидати подобриха рейтинга си на одобрение с един процент. Сравнявайки дуела Тръмп-Байдън през юни и сблъсъка Тръмп-Харис днес, Morning Consult сега дава предимство на действащия вицепрезидент.

Обобщените таблици на YouGov показват, че Харис е постигнала значителни резултати сред избирателите, които демократите смятат за своя база. Харис печели подкрепата на още 8% сред жените спрямо Байдън, още 10% сред чернокожите гласоподаватели, още 12% сред гласоподавателите с латиноамерикански произход и още 8% сред 18-29-годишните. Сред независимите избиратели Харис печели още 6%, но това все още не е достатъчно. Оттеглянето на кандидатурата на Байдън обаче заличи голяма част от предимството на Тръмп. 

Обикновено вицепрезидентите трябва да бъдат много внимателни да не обидят шефа, като номинират себе си. Но унизителното напускане на Байдън, мрачното представяне на социологическите проучвания и огромната антипатия към Тръмп дават на Харис повече пространство да води собствена кампания от обичайния №2. Още: Камала Харис обеща да назначи републиканец в кабинета си, ако спечели изборите

Харис обаче все още е вицепрезидент на непопулярен държавен глава с провалени политики, които нейната партия не направи много усилия да отрече. Но Камала Харис има и друго предимство: хората от нейния екип знаят как да анализират социологически проучвания и знаят как да водят предизборна кампания.

Харис прави всичко възможно, за да разреши два основни проблема: инфлацията и имиграцията. Тя вече говори открито за цените на храните и недостига на жилища и се е превърнала в ярък политик против имиграцията. Въпреки че антиинфлационните ѝ предложения са меко казано съмнителни, все пак са нещо. Най-вероятно нейният екип просто се опитва да размъти водите, така че надпреварата да е само около провокативните изявления на Тръмп по този въпрос. Засега този план работи. 

Тръмп тъпче на едно място

Предвид рейтингите на одобрение на настоящата администрация, компетентен опонент трябва да спечели. Но не. Тръмп е лош кандидат с лоша кампания. Още: Камала Харис: Американците са готови да "обърнат страницата“ Тръмп (ВИДЕА)

Той, както и преди, е недисциплиниран, обсебен от собствените си претенции, лесно изпада в състояние на сипене на лични обиди и, убеден в собствената си гениалност, категорично не иска да слуша съвети. Трябва да се признае, че популизмът на Тръмп наруши единството на демократичната коалиция. Но той отчужди и отблъсква повече избиратели, отколкото спечели.

Тръмп наистина заслужава признание за способността си да привлича вниманието като никой друг. И той наистина има изострено чувство за маркетинг и разбиране за това как работят слоганите. Make America Great Again (Да направим Америка отново велика) е един от най-великите политически лозунги на всички времена. Жалко, че се пропилява това предимство.

Тръмп би могъл да преодолее недостатъците си с подходящо ръководене на кампанията. Но това не се случва. Неговият екип не води кампания за победа.

Макар че най-големият проблем на страната през последните няколко години беше инфлацията, екипът на Тръмп до голяма степен я игнорира. Тя е неразрешимо явление и последствията от нея за страната няма да изчезнат. Ето защо това е голям проблем: не е лесно да се отървете от него. Тръмп трябваше да се занимава с този въпрос през последната година. Къде са предизборните видеоклипове на фермери, които се оплакват, че предложеното от Байдън свръх регулиране и повишаване на цените увеличават разходите им? Къде са собствениците на малък бизнес, които казват, че са били принудени да повишат цените, но печалбите им пак са намалели? Още: "Суифтита за Камала": Фенове на Тейлър Суифт обявиха политическа подкрепа за Камала Харис (ВИДЕО)

Тръмп и Републиканската партия наблягат много повече на имиграцията: 24% от гласоподавателите казват, че това е основният им проблем, пише още The Hill.

Екипът на Тръмп не е обсебен от проблема с инфлацията, а от нейния криминален аспект. Повечето избиратели гледат на престъпността като на местен проблем, който трябва да бъде персонализиран и изкоренен, нещо, което Тръмп до голяма степен не успя да направи.

Като се има предвид и проблемът с инфлацията на недвижимите имоти и фактът, че тя надхвърля общата инфлация, свързването на притока на милиони нелегални мигранти с нарастващите разходи за жилища, би трябвало да се реши лесно. Екипът на Тръмп обаче не може да разбере това. 

Следващите два месеца ще бъдат напрегнати; изходът от изборите може да се определи от критична грешка на един от кандидатите или външен фактор. Може би никога досега в историята на САЩ президентска надпревара не е била толкова извън контрола на който и да е от двамата кандидати. Още: Камала Харис показа как чупи яйца в кухнята (ВИДЕО)

Автор: Кийт Нотън

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес