Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гуайдо официално пожела военна подкрепа от САЩ

13 май 2019, 17:20 часа • 2013 прочитания

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, официално е поискал подкрепата на американските военни в продължаващата политически и хуманитарна криза в южноамериканската страна. Това става ясно от писмо, публикувано от неговия пратеник в САЩ Карлос Векио, съобщават световните осведомителни агенции.

"Приветстваме стратегическото и оперативното планиране, така че да изпълним нашето конституционно задължение към венецуелския народ, за да облекчим страданията им и да възстановим нашата демокрация", пише Векио в писмото до командира на южното командване на САЩ (SOUTHCOM) адмирал Крейг Фолър.

В писмото, което е с дата 11 май и беше публикувано от Векио в "Туитър", той иска среща между SOUTHCOM и "подходящите членове" на приближения кръг на Гуайдо.

"Благодарим на САЩ за тяхното приятелство, решителност и готовност да подкрепят нашите непрекъснати усилия да поставим гражданите на Венецуела на първо място и очакваме с нетърпение плодотворно планиране и координация", пише Векио.

Информацията идва скоро след като самопровъзгласилия за временен президент Хуан Гуайдо заяви, че е помолил Векио да се срещне с представители на Пентагона, за да "сътрудничи" за разрешаване на политическата криза във Венецуела.

През миналата седмица Гуайдо заяви, че все още обмисля евентуална намеса на САЩ като "вариант", твърдейки, че се опитва да намери "най-добрия изход от конфликта".

Венецуела преживява влошаваща се политическа криза от януари насам, след като Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент. Гуайдо обяви Векио за свой посланик в САЩ, като Вашингтон го приза за такъв.

САЩ и други страни признаха Гуайдо, докато Русия, Китай, Турция и няколко други страни заявиха, че признават действащия държавен глава Николас Мадуро за единствен легитимен президент на Венецуела.

Мадуро нарече Гуайдо американска марионетка и обвини САЩ в организирането на преврат във Венецуела, за да извърши принудителна промяна на правителството и да претендира за ресурсите на страната.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес