Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ген. Марк Мили: Украйна вече има способностите да атакува, а отбраната ѝ е сериозно подсилена

03 май 2023, 11:49 часа • 3344 прочитания

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ ген. Марк Мили заяви, че Украйна е способна да провежда настъпателни операции. Думите му от интервю, дадено за Foreign Affairs, са в унисон със съобщенията за начало на определени украински атаки срещу руските сили - част от дълго чаканата пролетна контраофанзива.

"Така че бих ви казал, че украинците в момента имат способности да атакуват, могат да провеждат настъпателни операции, а също така имат възможността да се защитават. Тя е значително подобрена в сравнение с тази, която имаше само преди година за конвенционални операции", каза Мили.

Той добави, че през последните няколко месеца НАТО е помогнала за обучението и оборудването на "около девет бригади от комбинирани въоръжени сили, бронирани и механизирани пехотни сили" на Украйна. Той не коментира украинските планове за контраофанзива, за да избегне спекулации.

Запитан за възможните резултати от контраофанзивата, ген. Мили заяви, че е малко вероятно някоя от страните да постигне политическите си цели през тази година. Въпреки това, тъй като разходите на Русия във войната продължават да се увеличават, Мили прогнозира промяна в сметките на руския диктатор Владимир Путин.

"Той (Путин) би могъл да го направи още тази вечер, би могъл да прекрати войната още тази вечер. Разбира се, той има вътрешни политически ограничения вътре в руската политика", каза Мили, цитиран от Foreign Affairs. И добави, че руснаците няма да спечелят войната на бойното поле.

ОЩЕ: Оценки: Украйна едва ли ще се справи с Русия през 2023 г., в Русия се питат трябва ли ни тази война (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес