Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ген. Марк Мили: Пентагонът е в състояние да защити Тайван от Китай

03 ноември 2021, 16:59 часа • 3446 прочитания

Националната армия на Съединените щати "абсолютно" е в състояние да защити Тайван от нападение от страна на Китай, ако бъде призована за това, заяви в сряда председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили.

Мили заяви, че не очаква Китай да предприеме военни действия срещу острова през следващите 24 месеца.

Но на въпроса дали Пентагонът може да защити Тайван, той отговори, че това не подлежи на съмнение.

Пред форум за сигурността в Аспен той заяви, че Съединените щати поддържат политика на "стратегическа двусмисленост" по отношение на позицията си за защита на Тайван и че решението дали да се намеси, ако Китай се опита да завземе контрола над острова, ще бъде решение на президента.

"Абсолютно разполагаме с възможността да правим всякакви неща по света, включително и това, ако се наложи", каза Мили. "Абсолютно разполагаме с тази възможност. Това не подлежи на съмнение."

Мили заяви, че не предвижда Пекин, който гледа на Тайван като на отцепническа провинция, да предприеме каквито и да било действия срещу острова в близко бъдеще, което той определи като период до 24 месеца.

"Въпреки това, китайците ясно и недвусмислено изграждат капацитет, за да предоставят тези възможности на националното ръководство, ако решат в някакъв момент в бъдещето", каза той.

Той добави, че Съединените щати вярват, че различията между Китай и Тайван трябва да бъдат разрешени по мирен път въз основа на волята на хората от двете страни.

"Ние просто сме заинтересовани от мирен изход", каза Мили.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес