Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фен на Тръмп, но вземал пари от Сорос: Кой е скандалният кандидат-президент на САЩ Вивек Рамасвами?

29 август 2023, 13:29 часа • 6296 прочитания

Той иска да спре подкрепата на САЩ за Украйна и да закрие ФБР. Нарича LGBTQ обществото "култ", а абортите – "убийства". Прави скандални изказвания за Covid-19, климата, цветнокожите и "джендър идеологията".

Избягва да критикува Доналд Тръмп, но не и основния му опонент сред републиканците Рон ДеСантис.

Още: Наричат го "Тръмп с мозък". Кой е Рон ДеСантис?

Твърди се, че си е платил, за да може Wikipedia да изтрие част от биографията му, разкриваща връзка с фондация на Джордж Сорос. Този човек може да е следващият президент на САЩ.

Запознайте се с Вивек Рамасвами – 38-годишен политик от индийски произход, който спечели първия кръг от дебатите между кандидатите за поста президент на Съединените щати от Републиканската партия. Роденият в щата Охайо кандидат за държавен глава обяви през февруари тази година, че ще се впусне в надпреварата през 2024 г.

Снимка: Getty Images

Неуспешен в биотехнологиите

Рамасвами, син на имигранти от Индия, е възпитан в индуизма, но учи в католическа гимназия. Получава диплома по биология в Харвардския университет, след което следва в юридическия факултет на Йейл.

През 2007 г. той и Травис Мей стават съоснователи на Campus Venture Network, която има социална мрежи за студенти, стремящи се да стартират бизнес. Две години по-късно компанията е продадена на фондация Ewing Marion Kauffman.

Вивек Рамасвами е работил като инвеститор в хедж фонд и казва, че е спечелил няколко милиона долара още преди да завърши Йейл. През 2014 г. той основава собствена биотехнологична компания Roivant Sciences. Тя купува патенти от по-големи фирми за лекарства, които все още не са напълно разработени и пуснати на пазара. Фирмата е базирана в данъчното убежище Бермуда и получава около 100 млн. долара начален капитал от инвеститорите.

Стойността на компанията рязко се понижава през септември 2017 г., когато тя обявява провал при клиничните изпитания на лекарството интепирдин. За един ден фирмата губи 75% от стойността си. Инвеститорите скачат срещу Рамасвами, но той някак успява да осигури 1,1 млрд. долара финансиране от SoftBank. Две години по-късно продава големи дялове за 175 мл. долара. Сега той притежава малко над 7% във фирмата.

През 2021 г. подава оставка като главен изпълнителен директор. Две години по-късно Forbes оценява богатството на Рамасвами на 630 млн. долара. Интересното е, че компанията му не е разработила нито един лекарствен продукт, за който може да се каже, че е постигнал значителен успех. Това обаче не го спира да се представя като "учен" по време на кампанията си за кандидат-президент сред републиканците.

"Разработих редица лекарства", казва той, цитиран от "Ню Йорк Таймс". Бакалавърската му степен е по биология, но той никога не е бил учен - ролята му в биотехнологичната индустрия е на финансист и предприемач.

Снимка: Getty Images

Либертариански рапър

Рамасвами казва, че е бил либертарианец в колежа. Докато учи в Харвард, той изпълнява рап песни на либертарианска тематика под сценичното име "Da Vek".

През тази година той отново използва някои от рап уменията си в предизборната кампания. Изпълнението му на песента "Lose Yourself" на Еминем на щатския панаир в Айова през август стана супер популярно в социалните мрежи. Легендата в рапа обаче му отвърна остро: Кандидат за президент на САЩ имитира Еминем, рапърът реагира светкавично (ВИДЕО)

Рамасвами казва, че е гласувал за либертарианците на президентските избори през 2004 г., но не е отишъл до урните през 2008, 2012 и 2016 г. Давал е парични средства както за кандидати на републиканците, така и за демократите. Казва, че през 2020 г. е гласувал за бившия президент Доналд Тръмп, пише "Ройтерс".

Кръстоносец срещу "уок културата"

През последните години Рамасвами се превръща в яростен консерватор. В бестселъра си "Woke, Inc." от 2021 г. той осъжда решенията на някои големи компании да основават бизнес стратегията си на проблемите на социалната справедливост и изменението на климата. Освен това заклеймява "уок културата" като коварно влияние върху трудолюбието, капитализма, религиозната вяра и патриотизма.

Той казва, че влиятелните инвестиционни корпорации BlackRock, State Street и Vanguard представляват „може би най-мощният картел в човешката история“, пише Politico. Същите тези три компании обаче са в списъка на гигантите, вливащи средства в неговата собствена фирма.

Книгата повишава популярността на Рамасвами сред консерваторите и той започва бързото си издигане като звезда на десния небосклон.

Поддръжник на Тръмп, неприятелски настроен към Украйна

Рамасвами обяви кампанията си за президент през февруари, когато кандидатурата му изглеждаше неочаквана Той все още има едноцифрено число подкрепа в повечето проучвания, но настига много от съперниците си - най-вече губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който сега се бори да запази второто място.

Състоянието на Рамасвами съставлява по-голямата част от набраните средства за кампанията му, пише Forbes.

Снимка: Getty Images

Той е яростен защитник на Тръмп, като същевременно се опитва да привлече християнските евангелисти - важна част от електората на републиканците на първичните избори. Въпреки че е индуист, Рамасвами казва на избирателите, че САЩ се основават на "християнски ценности" и "юдео-християнски ценности". Освен това описва себе си като американски националист.

Политическите му позиции са предимно дълбоко консервативни. Той се противопоставя на абортите след шестата седмица - с изключения при изнасилване, кръвосмешение и ако животът на майката е в опасност. Иска да разшири значително правомощията на президентството и да премахне голяма част от федералното правителство, включително ФБР, Министерството на образованието и събиращата данъци Вътрешна данъчна служба.

Противопоставя се на членството на Украйна в НАТО и заявява, че Киев трябва да направи териториални отстъпки на Русия, за да се сложи край на войната.

Вземал е пари от Сорос и се е борил срещу Covid-19

Интересен момент от биографията му е, че през 2011 г. получава стипендия за следдипломна квалификация от фондацията "Пол и Дейзи Сорос за нови американци".

HuffPost пише, че той е платил на редактор да промени биографията му в Wikipedia преди обявяването на кандидатурата му през 2023 г. Кампанията му признава това, но отрича плащането за редакциите да е било политически мотивирано. Редакциите премахват препратките към стипендията на Рамасвами за фондацията "Пол и Дейзи Сорос за нови американци", както и към участието му в екипа за реагиране срещу Covid-19 в Охайо.

Пол и Дейзи Сорос са съответно по-големият брат и снахата на бизнесмена и социален активист Джордж Сорос, който е обект на множество конспиративни теории сред американските консерватори и който е подкрепял редица кампании на демократите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес