Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Федералният резерв свали лихвата за първи път след кризата от 2008 г.

31 юли 2019, 21:25 часа • 3611 прочитания

Федералният резерв (ФЕД) на САЩ намали лихвените проценти за първи път след финансовата криза и намекна, че може да го направи отново през тази година, за да изолира рекордно дългосрочната икономическа експанзия в САЩ от забавянето на глобалния растеж, предаде Bloomberg.

С 10 на 2 гласа 12-те гуверньори на централни банки в системата на ФЕД гласуваха основната лихва да бъде свалена с 0.25% и да се движи в целевия диапазон от 2% до 2.25%.

"В светлината на последиците от глобалното развитие за икономическите перспективи, както и заглушения инфлационен натиск, комисията реши да намали процентите", се казва в изявление след двудневното заседание на Федералния комитет за открит пазар, воден от управителя Джером Пауъл във Вашингтон. Той отбеляза също, че се запазва несигурността относно икономическите перспективи.

Така централните банкери от ФЕД слагат край на затягането на паричната политика в САЩ с 2 месеца по-рано. Те намекнаха, че се подготвят за още едно сваляне на лихвата на следващото си заседание през септември.

Промяната беше очаквана от повечето инвеститори и икономисти, но въпреки това ще разочарова президента Доналд Тръмп, който във вторник написа в Twitter, че иска "голямо съкращение".

По-късно Тръмп обяви, че наистина е разочарован, но поне е сложил край на погрешното количествено затягане. "Така или иначе печелим, но аз със сигурност не получавам голяма помощ от Федералния резерв", написа американският президент в Twitter.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес