Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФБР влезе на обиск в къщата на Скот Ритър - американско оръжие на руската пропаганда (ВИДЕО)

08 август 2024, 10:13 часа • 1693 прочитания

Агенти на ФБР влязоха на обиск в къщата на известния американски пропагандист Скот Ритър, който постоянно бива търсен от руски медии и телеграм канали, за да дава "западна гледна точка" в подкрепа на руските опорки.

Новината за обиска предаде News Channel 13. Каналът публикува и видеокадри.

Защо се налага обиск - от ФБР са лаконични, че става въпрос за "текущо федерално разследване", но повече подробности няма - нито какъв е предметът на разследването, нито кой е заподозрян и за какво точно, нито дали се готвят официални обвинения.

Още: Видният руски пропагандист Поддубни е жив, но тежко ранен (ВИДЕО)

Кой е Скот Ритър

Скот Ритър е бивш офицер от морското разузнаване на САЩ и бивш оръжеен инспектор на ООН в Ирак. Бившият американски военен има сериозни проблеми със закона в сферата "педофилия" - той е "хванат в крачка" от полицайка под прикритие, която се прави на 16-годишно момиче. След като остава в ареста за 6 месеца и не е осъден за криминално престъпление, а само за "простъпка", Ритър пак "стъпва накриво" - през 2009 година отново е хванат от полицайка под прикритие, която се прави на 15-годишно момиче. През 2011 година Ритър е осъден и лежи до 2014 година. По-късно започва да работи за руската пропаганда - сътрудничи на RT и РИА Новости, и двете руски пропагандни платформи са със забрана да работят в ЕС.

Още: 800 канала на 30 езика: Из дълбините на сенчестата пропагандна мрежа на Путин в чужбина

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес