Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФБР разследва скандала "WikiLeaks - ЦРУ", но за да защити ЦРУ

09 март 2017, 09:06 часа • 1601 прочитания

ФБР започва разследване, за да разбере кой е източникът, чрез който WikiLeaks публикува хиляди документ, разкриващи как ЦРУ шпионира, използвайки нарочно създадени „вратички” в кажи-речи всички нови технологии – от смартфони, през компютри и дори телевизори, предаде ABC. Федералното бюро за разследване обаче няма да проучва дали действията на ЦРУ са били незаконни.

WikiLeaks публикува над 8000 документа, като заяви, че това е класифицирана информация на ЦРУ. Централното разузнавателно управление излезе с официално изявление по случая, като обяви, че „няма коментар за автентичността на документите”. ЦРУ добави и, че по закон не може да събира информация чрез електронен шпионаж за физически лица на американска територия – задачата на управлението е да действа зад граница.

Според източници на Reuters „течът” на документи е станал факт чрез външни изпълнители, които имат договори за изпълняване на дейности с ЦРУ. От Белия дом вече обявиха, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е „изключително загрижен” заради случилото се. „Всеки, който е разпространил класифицирана информация, ще бъде преследван с цялата строгост на закона”, закани се говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес